EURACTIV: Ziua Mondială a Libertății Presei: UE e hotărâtă să facă „mai mult”, în Europa și străinătate

EURACTIV (Belgia), 3 mai 2021 – Cu ocazia zilei de 3 mai – Ziua Mondială a Libertății Presei – UE a declarat că e gata să inițieze noi abordări pentru susținerea libertății presei, pentru a continua să combată dezinformarea și pentru a căuta împreună cu partenerii modalități de a sprijini modele sustenabile de afaceri pentru presa independentă.
Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertății Presei – sau doar Ziua Mondială a Presei.
Înaltul Reprezentant [cel mai probabil șeful diplomației UE, Josep Borrell – n.trad.] a declarat duminică în numele UE că libertatea presei continuă să fie amenințată într-un moment „în care activitatea presei libere și independente e mai esențială [sic! – n.trad.] ca niciodată”.
„Jurnaliștii continuă să întâmpine condiții dificile de muncă, cu presiuni politice și financiare tot mai mari, spionaj, condamnări arbitrare cu închisoarea sau violență, pentru că își fac treaba. Conform Observatorului UNESCO, în 2020 la nivel mondial 76 de jurnaliști au fost uciși, în vreme ce mulți alții au fost arestați, hărțuiți sau amenințați. O preocupare specială o reprezintă violența împotriva sexului opus vizând jurnalistele”, se afirmă în comunicat.
Înaltul Reprezentant amintește inițiativele UE pentru protecția jurnaliștilor, specificând că în 2020 peste 400 de jurnaliști au beneficiat de pe urma Mecanismului UE pentru apărătorii drepturilor omului, în vreme ce UE a luat „în multe regiuni măsuri importante pentru sprijinirea jurnaliștilor, a presei independente și a luptei contra dezinformării în contextul pandemiei”.
E evidențiat rolul Delegațiilor UE în lume, calificate drept „vocea UE în teren”.
„UE este hotărâtă să facă mai mult, în Europa și în străinătate. UE va continua să se coordoneze cu organizații și mecanisme internaționale și să inițieze noi abordări. Un exemplu este propunerea Comisiei Europene privind o Lege a Serviciilor Digitale urmărind să tragă marile platforme la răspundere pentru a le face sistemele mai echitabile, mai sigure și mai transparente. Ne vom continua totodată acțiunea de contracarare a dezinformării și de a căuta împreună cu toți partenerii mijloace eficiente de a sprijini modele sustenabile de afaceri pentru presa independentă”, se afirmă în comunicat.
Indicele Mondial al Libertății Presei publicat recent de Reporteri Fără Frontiere subliniază că până și în UE există diferențe enorme între statele membre în ce privește libertatea presei.
Clasamentul UE este următorul: Finlanda 2, Suedia 3, Danemarca 4, Olanda 6, Portugalia 9, Belgia 11, Irlanda 12, Germania 13, Estonia 15, Austria 17, Luxembourg 20, Letonia 22, Cipru 26, Lituania 28, Spania 29, Franța 34, Slovacia 35, Slovenia 36, Cehia 40, Italia 41, România 48, Croația 56, Polonia 64, Grecia 70, Malta 81, Ungaria 92, Bulgaria 112.
Comparativ cu clasamentul pe 2020, Grecia, unde un jurnalist cunoscut a fost asasinat recent, a căzut cinci locuri, Ungaria trei poziții, Polonia și Slovacia două, iar România și Bulgaria un loc. Croația a urcat trei locuri. Bulgaria e pe locul 111, cel mai slab scor din UE și mai slab chiar și față de regiunea Balcanilor Occidentali.
În ce privește Balcanii Occidentali, clasamentul este: Bosnia și Herțegovina 58, Kosovo 78, Albania 83, Macedonia de Nord 90, Serbia 93 și Muntenegru 104.
Serbia e descrisă drept o țară „cu instituții slabe care cad pradă știrilor false diseminate de presa tabloidă susținută de guvern, o țară în care jurnaliștii sunt supuși aproape zilnic atacurilor, care provin tot mai mult din zona elitei conducătoare și a presei proguvernamentale”. În Muntenegru „autoritățile continuă să hărțuiască presa și jurnaliștii profesioniști, în vreme ce cazurile cele mai relevante de violență împotriva jurnaliștilor rămân nepedepsite”.
În numeroase țări statul s-a folosit de pandemie pentru a impune reguli care îngreunează munca jurnaliștilor.
Articol de Georgi Gotev
https://www.euractiv.com/section/digital/news/world-press-freedom-day-eu-determined-to-do-more-in-europe-and-abroad/
Traducere: Andrei Suba