Numărul cazurilor de COVID este în scădere

Realizator: Ianna Ioniţă – Numărul cazurilor de COVID este în scădere. Astăzi s-au raportat 994 de infectări și 1.190 de persoane sunt la ATI. Adriana Turea ne spune mai multe.

Reporter: Autoritățile au anunțat 994 de cazuri noi de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după efectuarea a 14.000 de teste. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în București – 210. Autoritățile au anunțat de asemenea 94 de decese asociate noului coronavirus. La terapie intensivă sunt 1.190 de pacienți cu forme severe ale COVID-19 din 8.170 de persoane internate în spitalele COVID și suport COVID. În privința campaniei de vaccinare, timp de o săptămână, până pe 11 mai, centrele de vaccinare organizate de către Spitalul Militar Central din București și unitățile sanitare militare din țară care sunt și centre regionale de depozitare a dozelor de vaccin, vor avea program de vaccinare non-stop. Astfel, în centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași şi Timișoara, cei care doresc să se vaccineze vor putea să meargă la orice oră vor, fără o programare prealabilă. Comandantul Spitalului Militar Central din capitală, conferențiar doctor Florentina Ioniță, a precizat că, în prima parte a primei zile a maratonului vaccinării, au fost 100 de persoane să se vaccineze și 365 sunt programate în platforma de vaccinare.

Florentina Ioniță: Este o inițiativă a Ministerului Apărării Naționale. A început de astăzi de la ora 8:00 și va continua până pe data de 11, la ora 24:00. Pot veni doritorii care nu sunt programaţi, persoane care se vor vaccina cu vaccinul Pfizer. Pentru acest maraton de vaccinare sunt destinate echipe speciale, echipe care sunt alcătuite din medicii Spitalului Militar Central, din rezidenţi, din asistente medicale, din registratori medicali. Aș vrea să subliniez faptul că medici din cadrul Unității de Primiri Urgențe se ocupă în mod special de pacienții care aleg să facă vaccinul în cadrul spitalului nostru, așa cum se ocupau și de cei care s-au programat pe platformă. De asemenea, Spitalul Militar Central asigură în acest moment, cu trei echipe mobile, vaccinarea în cadrul unor comune din județul Ilfo. Şi vă invităm să veniți la vaccinare, pentru că este singura modalitate prin care putem să scăpăm de pandemie, prin care putem să ne reluăm viața noastră de dinainte!

Reporter: Persoanele vaccinate se înregistrează direct în Registrul Electronic Național de Vaccinare și vor fi planificate pentru efectuarea dozei de rapel./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 mai