A fost indentificat strămoşul virusului SarsCov2

A fost găsit strămoşul virusului SarsCov2. În timp ce animalul care ar fi putut servi ca rezervor natural pentru virusul responsabil cu pandemia Covid-19 rămâne un mister, echipa de cercetare de la Universitatea Temple din Philadelphia, condusă de Sudhir Kumar, a reușit să urmărească originile virusului, urmărind mutațiile sale înapoi în timp, până la reconstruirea arborelui genealogic.
Mergând tot mai mult înapoi în timp, analizând una după alta secvenţele genetice depozitate în bazele de date internaționale, cercetătorii au descoperit că străbunul SarsCoV2, numit proCoV2, și variantele sale, circulau pretutindeni în lume încă din octombrie 2019.

Potrivit studiului, publicat în revista Molecular Biology and Evolution, proCov2 este cel mai recent strămoș comun, un fel de „mamă” a întregii familii de coronavirus SarsCoV2. Cercetătorii din echipa lui Sudhir Kumar au pornit pe urmele genetice ale coronavirusului și, în baza hărților genetice, au reconstituit începutul istoriei sale evolutive, urmărind răspândirea virusului în timp și spațiu.
„Pentru identificarea genomului părinte a fost folosită o tehnică utilizată în mod obișnuit în cercetarea cancerului care se bazează pe analiza tulpinilor mutante”, explică geneticianul Giuseppe Novelli, de la Universitatea Tor Vergata din Roma.”Se poate observa frecvența cu care perechile de mutații apar împreună pentru a găsi rădăcina virusului „.

Studierea secvențelor este posibilă prin datarea cu o anumită aproximaţie a originii virusului: „Grupul lui Kumar estimează că virusul are o rată de mutație de aproximativ 2 mutații pe lună și că a apărut cu cel puțin 6-8 săptămâni (deci la sfârșit din octombrie 2019) înainte de primul genom secvențiat în China, cunoscut sub numele de Wuhan-1 „, continuă Novelli.
Acest lucru ar explica răspândirea timpurie în multe țări, cum ar fi Italia, unde virusul a sosit în decembrie 2019, înainte să iasă la iveală cazurile din Wuhan. Cu toate acestea, strămoşul este diferit de genomul primelor coronavirusuri colectate în Wuhan pentru trei variații, ceea ce înseamnă, potrivit cercetătorilor, că niciunul dintre primii pacienți din Wuhan nu a fost cazul zero care a dat naștere lanțului de infecții.
Mutațiile străbunului și ale descendenților săi au produs apoi multe tulpini de coronavirus care au devenit dominante, luând, în timp, locul unul altuia în Asia și în Europa. Prin urmare, strămoşul virusului SarsCoV2 s-a născut în China, unde a dat naștere unei familii de coronavirusuri care s-a răspândit în toată lumea, în prima fază a pandemiei; unul dintre acești numeroși „nepoți” fiind tulpina care a declanșat primul focar din Wuhan. „Evenimentele care au avut loc în luna decembrie la Wuhan – comentează Kumar – au reprezentat primul moment de super-răspândire a unui virus care avea toate instrumentele necesare pentru a provoca o pandemie”. Pentru Novelli „acest tip de cunoștințe ne-ar putea ajuta să găsim noi modalități de a bloca virușii și terapiile care funcționează asupra întregii familii de viruși, nu numai asupra unui singur virus ”.

Potrivit virologului Francesco Broccolo, de la Universitatea Bicocca din Milano, „utilizarea metodelor filogenetice, așa cum s-a întâmplat în acest caz, unde diferitele secvențe sunt comparate în timp și spațiu pentru a înțelege originea acestora și a prezice evoluția virusului, trebuie interpretată cu extremă prudență, dat fiind faptul că diverse studii de acest fel făcute pe Sarscov2 nu au dat întotdeauna rezultate coerente. Să spunem doar că, „cazul SarsCov2” nu este încă închis ”.www.ansa.it

Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel