Preşedintele Bulgariei va încredinţa Partidului Socialist Bulgar mandatul de formare a noului guvern

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, va încredinţa ultimul mandat de formare a guvernului celui de-al treilea cel mai mare partid din parlament, Partidul Socialist Bulgar (BSP). Socialiştii au anunţat deja că vor returna mandatul şi că nu vor propune un cabinet.
Pentru prima dată în istoria modernă a Bulgariei, la câteva luni după alegerile parlamentare, va fi organizat un vot anticipat pentru alegerea membrilor Adunării Naţionale, deoarece partidele reprezentate în legislativul actual nu au reuşit să formeze un executiv.
După refuzul oficial al coaliţiei GERB-Uniunea Forţelor Democrate de a propune un guvern, partidul „Există un Astfel de Popor” a primit şi apoi a returnat preşedintelui cel de-al doilea mandat de formare a cabinetului. La fel va proceda şi BSP după ce va primi mandatul înmânat de şeful statului.
După trei încercări nereuşite ale celei de-a 45-a Adunări Naţionale a Bulgariei de a forma un executiv, preşedintele Rumen Radev va trebui să numească un cabinet interimar. Şeful statului trebuie să emită şi un decret de dizolvare a legislativului, în care să stabilească o dată pentru alegerile parlamentare anticipate./ddaniela/pvelisar

(www.bnr.bg – 5 mai)