UE lansează competiția Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2022

UE premiază turismul inovativ, sustenabil și accesibil pavând calea spre revenire

Bruxelles, 22 aprilie 2021 – Azi, Comisia Europeană lansează competiția Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2022. Această inițiativă răsplătește orașele europene pentru practici turistice excepționale, inovative și sustenabile.

Sectorul turistic joacă un rol crucial în generarea de creștere și locuri de muncă în UE și încă ascunde un potențial nevalorificat – în special în zona turismului inteligent. Inovația, accesibilitatea și sustenabilitatea sunt viitorul turismului și Comisia Europeană urmărește să mențină turismul european pe un loc de frunte. Pandemia COVID-19 a perturbat ecosistemul turistic. Cum multe orașe și destinații caută acum să-și revină și să devină mai reziliente, este important să se dezvolte și să introducă practici de turism inteligent adaptate la tranziția verde și digitală.

Capitala Europeană a Turismului Inteligent este o inițiativă UE, finanțată în prezent în cadrul Programului COSME. Ea se bazează pe experiența de succes a Acțiunii Preparative propuse de Parlamentul European și aplicată de Comisia Europeană în 2019 și 2020. Competiția este deschisă pentru orașe din întreaga UE, precum și din țări din afara UE, care participă la programul COSME[1]. Inițiativa se străduie să întărească dezvoltarea inovativă în orașele europene și împrejurimile lor, să le crească atractivitatea, precum și să întărească creșterea economică și crearea de locuri de muncă. De asemenea, aceasta tinde să stabilească un cadru pentru schimbul celor mai bune practici între orașe participante la competiție, să creeze oportunități de cooperare și de noi parteneriate.

Pentru a concura la titlul Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2022, orașelor li se cere să-și demonstreze practicile inovatoare de turism în patru domenii: accesibilitate, sustenabilitate, digitalizare, patrimoniu cultural și creativitate. Aplicațiile vor fi evaluate mai întâi de un comitet de experți independenți. În a doua etapă, 7 orașe aflate pe lista scurtă vor trebui să-și prezinte candidatura în fața Juriului european. Juriul european va selecta doi câștigători, Capitalele Europene ale Turismului Inteligent 2022, care vor fi anunțate în noiembrie 2021.

Ambele orașe câștigătoare vor primi de la experți asistență în comunicare și branding pe parcursul anului 2022. Aceasta va include crearea unui clip video promoțional, o mare sculptură hashtag care va fi instalată într-un loc cu vizibilitate mare, diverse activități promoționale și vizibilitate la nivel UE.

Competiția are un palmares dovedit de succes. Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2022 este a treia ediție a competiției. Goteborg și Malaga au fost selectate drept Capitalele Europene ale Turismului Inteligent 2020, iar Helsinki și Lyon au câștigat competiția inaugurală și au deținut în comun titlurile de Capitalele Europene ale Turismului Inteligent 2019.

Pentru a aplica, reprezentanții orașelor trebuie să completeze un formular online. Termenul pentru aplicații este 16 iunie 2021 ora 17:00 CET.

Pentru cele mai noi știri de pe European Capital of Smart Tourism website, abonați-vă la buletinul informativ, sau urmăriți-ne pe Facebook sau Twitter.

Contact

Secretariatul Capitala Europeană a Turismului Inteligent:
Antigoni Avgeropoulou, info@SmartTourismCapital.eu, +49 (0) 30 70 01 86 390

——————-

[1] Albania, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Ucraina și Regatul Unit.  https://ec.europa.eu/docsroom/documents/39579

 

Notă către editori

  1. Turismul inteligent răspunde la noi provocări și cerințe într-un sector aflat în schimbare rapidă, inclusiv așteptări privind informații, produse și servicii digitale; oportunități egale și acces pentru toți vizitatorii; dezvoltarea sustenabilă a zonei; și susținere pentru industrii creative și talente locale.
  2. În 2019, dintre cele 35 de orașe europene care au aplicat, Malaga și Goteborg s-au evidențiat și au fost alese drept Capitalele Europene ale Turismului Inteligent 2020. În 2018, dintre cele 38 de orașe europene care au aplicat, Helsinki și Lyon s-au evidențiat și au fost alese drept Capitalele Europene ale Turismului Inteligent 2019.
  3. Competiția pentru Capitalele Europene ale Turismului Inteligent 2022 s-a deschis la 22 aprilie 2021. Detalii privind modul de aplicare și termenii și condițiile pot fi găsite la https://smarttourismcapital.eu/. Termenul pentru aplicații este 16 iunie 2021 ora 17:00 CET.
  4. Competiția este deschisă pentru orașele din statele membre UE și din țările membre COSME cu o populație de peste 100.000 locuitori. În țările unde niciun oraș nu are mai mult de 100.000 locuitori, cel mai mare oraș este eligibil să aplice. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați Ghidul solicitanților.
  5. Aplicațiile eligibile vor fi evaluate în funcție de un set de criterii de evaluare stabilite, de către un comitet de experți independenți. Comisia Europeană, pe baza evaluării experților, va alege o listă scurtă cu 7 orașe, care vor fi invitate să-și prezinte candidaturile în fața unui Juriu european. Juriul european va selecta Capitalele Europene ale Turismului Inteligent 2022.
  6. Orașele de pe lista scurtă de finaliste vor fi anunțate în septembrie 2021, iar câștigătorii vor fi anunțați în noiembrie 2021.