Revista presei internaționale, 6 mai 2021

Chiar dacă, cel puțin în mare parte, criza mondială provocată de noul coronavirus pare să se mai fi aplanat, India este însă cea care ne amintește că nu este deloc cazul să răsuflăm ușurați. Pe marginea acestui subiect, presa internațională stârnește noi temeri și continuă să lanseze un semnal de alarmă.
Titlul unui articol din ziarul american The Wall Street Journal este clar: “În India, ‘trenul-expres al oxigenului’ se grăbește în drum spre spitale, dar pacienții infestați cu Covid-19 mor din cauza stocurilor în scădere“. În privința cazurilor de Covid-19, cifrele par de-a dreptul aberante: “50.112 cazuri noi în statul Karnataka, din sud-estul Indiei. 16.815 noi cazuri în statul Rajasthan, din nord-vestul țării“, titrează publicația indiană Financial Express. Mai mult, aceeași publicație avertizează că “un al treilea val de coronavirus este inevitabil”, iar un alt ziar indian, India Today, se întreabă “Când ar putea lua sfărșit coșmarul Covid-19 din India?“.
Dar tot India este cea care îi îngrijorează și pe participanții summitului G7 de la Londra. Prezent ieri, în ultima zi a reuniunii celor șapte mari puteri industrializate, „ministrul de externe al Indiei s-a autoizolat după ce a fost declarat ca fiind infestat cu virusul Covid-19”, anunță canalul american de știri Bloomberg. După cum aflăm însă de pe portalul american Politico, fostul premier britanic, Gordon Brown, ar fi declarat exasperat: „Nu putem trata summitul G7 ca pe o organizație umanitară destinată colectării de fonduri. Trebuie să venim cu un plan sistematic prin care să punem capăt pandemiei”.
Ce se mai întâmplă însă în Europa? Un interesant sondaj ajunge la concluzia că „Statele Unite reprezintă un pericol mai mare la adresa democrației, comparativ cu Rusia și China”, notează cotidianul britanic The Guardian. Potrivit aceluiași ziar, “sondajul a fost efectuat în perioada februarie – aprilie, iar el va fi atras cu siguranță atenția participanților în ultima zi a reuniunii Grupului celor Șapte“.
Așadar, să dăm crezare sondajului și să vedem ce se întâmplă în niște țări mai democratice decât SUA. “Președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan“, titrează publicația moscovită Argumentî i Faktî. Potrivit aceleiași publicații, cei doi lideri ar fi discutat “despre posibilitatea producerii în Turcia a vaccinului rusesc anti-covid, Sputnik V“. Din Turcia, ziarul Hürriyet relatează că Putin și Erdoğan au mai discutat și despre “soluționarea conflictului din Siria și detensionarea situației din Nagorno-Karabah”. În privința vaccinurilor anti-covid, s-ar zice de altfel că Turcia stă destul de bine. Un alt ziar turcesc, Sabah, citează niște cifre oficiale potrivit cărora, în privința vaccinării, “peste 9,8 milioane de persoane ar fi trecut și de rapel”.
În sfârșit, rămânând în zona pandemiei Covid-19, să ne oprim asupra unui articol din ziarul francez Le Monde, al cărui titlu stârnește curiozitatea: “Pariul câstigător al țărilor care au optat pentru o strategie Covid-zero și nu pentru conviețuirea cu virusul“. Le Monde pomenește în acest sens “Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și Islanda care, spre deosebire de Franța, au optat pentru eliminarea totală a virusului”. “Vom putea scăpa de mască în această vară?”, se întreabă un alt ziar francez, și anume, Le Figaro. Potrivit aceluiași ziar, ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, a declarat că “speră sincer acest lucru. Nu am îndrăznit niciodată să fac previziuni“, a continuat el. “Nimic nu e mai rău decât să le promiți francezilor ceva, iar acel ceva să nu se realizeze“.
Se pare însă că, în Spania de exemplu, cine a susținut eliminarea restricțiilor legate de coronavirus a avut de câstigat. Cotidianul spaniol El Mundo se ocupă de Isabel Ayuso, o fruntașă a Partidului Popular, de dreapta, care, marți, a câștigat alegerile din Madrid susținând eliminarea restricțiilor legate de coronavirus. În opinia ziarului francez Le Figaro, Isabel Ayuso este “un personaj politic în ascensiune”, iar portughezul Diario de Noticias consideră că, “pentru Stânga spaniolă, victoria lui Isabel Ayuso a reprezentat un adevărat cutremur politic”. La rândul său, italianul Corriere della Sera crede că a fost vorba despre o victorie simbolică și notează: “Liberala Ayuso, recompensată pentru că s-a opus izolării”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR