Un prinț din Liechtenstein, suspectat de uciderea celui mai mare urs din Europa

Organizațiile Agent Green (România) și VGT (Austria) l-au acuzat pe prințul Emanuel von und zu Liechtenstein de uciderea, la o vânătoare, a celui mai mare urs din România, care era probabil şi cel mai mare urs din Europa. Potrivit Asociației Agent Green, prințul ar fi primit o aprobare a Ministerului Mediului din România, pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.
„În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților”, anunţă Asociația Agent Green, printr-un comunicat de presă. Ursul Arthur a fost monitorizat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și cu sursele de hrană oferite de acesta.
”Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Urșii bruni sunt o specie protejată, conform legislației române, iar România a interzis vânătoarea de trofee în 2016. Cu toate acestea, guvernul face unele excepții și acordă permisiunea pentru a împușca exemplare care amenință populația sau cauzează pagube grave.(www.ria.ru – 6 mai)/vdraguta/sdm2