Mii de militari se vor paraşuta în Estonia, Bulgaria şi România

Câteva mii de militari din NATO se vor parașuta în Estonia, Bulgaria și România. Cei mai mulți sunt parașutiști americani din celebra Divizie 82 Aeropurtată. Manevrele fac parte din exercițiul american „Swift Response”, care trebuie să îmbunătățească modul în care luptă împreună aliații din NATO.
Reporter: Adelin Petrişor – În România, zona de lansare va fi la Boboc, lângă Buzău. Aici se vor parașuta 1.200 de militari americani și polonezi și tone de echipamente. În total, la exercițiu participă însă în jur de 7.000 de militari din SUA și alte zece țări aliate și partenere. Cei mai mulți luptători vor fi din Divizia 82 Aeropurtată. Aceștia vor veni de peste ocean cu avioane C-17.
lt.col. Patt Stone, armata americană: Arătaţi-mi altă forţă care poate ajunge oriunde în lume în 18 ore, cu puterea de foc pe care o avem noi. Cred că interoperabilitatea e importantă pentru că ştim că aşa vom lupta. Am investit în aliaţii noştri. Dacă nu ne antrenăm împreună acum va fi foarte greu să o facem în operaţiuni la scară mare, în viitor.
Reporter: Printre parașutiștii care vor participa la exercițiul american se numără și militari britanici.
mr. Craig Shepard – armata britanică: Ca să răspundem unei agresiuni şi să ne apărăm partenerii europeni, trebuie să ne asigurăm că ştim cum şi că putem să o facem dacă va fi nevoie.
Reporter: Exercițiul de parașutare face parte dintr-un program mai mare de antrenament al Alianței, denumit „Defender Europe 2021”. Timp de două luni, în jur de 30.000 de militari din 26 de țări se vor antrena simultan în 30 de poligoane din Europa, multe dintre exerciții vor avea loc și în România./amirea/denisse/dstanesc

TVR 1