2021. május 10

Hétfőn kezdődik a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozója

Joe Biden amerikai elnök és Antony Blinken külügyminiszter hétfőn videókonferencia formájában vesz részt a ma kezdődő Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján, amelyet a román fővárosban Klaus Iohannis államelnök és Andrzej Duda lengyel elnök szervezett. A bukaresti csúcstalálkozó a NATO keleti szárnyán fekvő államokat tömöríti, nevezetesen Bulgáriát, Csehországot, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Magyarországot. A lengyel elnök az egyedüli, aki hivatalos látogatásra Bukarestbe érkezik. A többi államfő és a NATO-főtitkár online csatlakozik az eseményhez. A csúcstalálkozóra a fekete-tengeri régió aggasztó biztonsági fejleményei közepette kerül sor. A program szerint a találkozó 16 órakor kezdődik, de ezt megelőzően a román és a lengyel államfő hívatalos megbeszélést tart a kétoldalú Stratégiai Partnerség fejlesztéséről és a katonai együttműködésről.
Andrzej Duda találkozik Florin Cîţu miniszterelnökkel és a két parlamenti kamara elnökeivel is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

Május 10-e, a Királyság Napja Romániában

Május 10-e, a Királyság Napja Romániában, nemzeti ünnep. A román királyi család tagjai először ünneplik a Királyság Napját Soborsiben. Ez alkalomból az aradi Filharmónia koncertet tart. A királyi bírtok október 1-ig lesz nyítva a nagyközönség előtt, az érdeklődök péntek, szombat és vasárnap látogathatnak el ide, 9:00-18:00 óra között, a látogatási jegy ára gyermekeknek, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 15 lej és 30 lej felnőtteknek. A XVI. században épült kastély még nem nyílt meg a közönség előtt, de a bírtok több része megtekinthető, ezek egyrészét most nyítottak meg először a restaurálási munkálatok befejezése után. A parkban több tematikus terület, teniszpálya, valamint egy tó is van, amelyen egy sziget található, tájékoztatott a román rádió helyi tudósitója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

Hétfőn kezdődik az általános mezőgazdasági összeírás

Egy széleskörű akcióra kerül sor, melynek során kijelölik a mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikákat. Az adatokat a recenzorok gyűjtik össze szemtől-szembeni beszégetések formájában a mezőgazdasági gazdaságok vezetőivel vagy a gazdaság más személyeivel, akik egy táblagépre telepített elektronikus kérdőív segítségével nyújthatják be a kért információkat. A gazdákat arra ösztönzik, hogy valós adatokat szolgáltassanak, mivel az összeírás nem adókiróvásról vagy egyéb díjak megszabásáról szól, hangsúlyozták a hatóságok. Az általános mezőgazdasági összeírás célja az esetleges változások megállapítása az előző összeíráshoz képest a használt mezőgazdasági felületek struktúrája, a környezetvédelmi korlátozások hatálya alá tartozó területek, az állatállomány és az állatmenhelyek, valamint a vidékfejlesztési intézkedések szempontjából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

Florin Cîţu miniszterelnök a héten Brüsszelbe utazik

Florin Cîţu miniszterelnök a héten Brüsszelbe utazik, hogy megvédje az Országos Helyreállítási és Reziliencia Terv legújabb verziójában szereplő projekteket. A bukaresti hatóságok megerősitették, hogy az Európai Bizottság képviselőivel sorra került legutóbbi megbezélések után nem mondtak le egyetlen projektről sem, de leszoritották az összegeket, amelyek egyes tervek finanszirozására igényelhetőek. A román kormány által Brüsszelbe megküldött országos terv 42 milliárd euro finanszirozást igénylő terveket tartalmazott, ami 12 millliárddal több annál az összegnél, amelyet Románia kérhet. A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság ajánlatára valamennyi fejezetnél csökkentették az igényelt összegeket, így a terv új változata 29 milliárd euróra tehető tervekből áll. Mint a kormányfő hozzáfűzte, Brüsszelben beszámol, elsősorban, kabinetjének megreformálásáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.10)

Rozália Gănciulescu