2021. május 11

Klaus Iohannis: Védelmi feladatok ellátásra készülnek a román és lengyel katonák a NATO keleti szárnyán

Védelmi feladatok ellátására készülnek és az együttműködést gyakorolják a román és a lengyel katonák a NATO keleti szárnyán – hangoztatta Klaus Iohannis államfő kedden, amikor Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen megtekintették a román-moldovai-ukrán hármashatár közelében, a Galac megyei Smârdan lőtéren megrendezett nemzetközi hadgyakorlatot. Iohannis rövid köszöntőjében háromszor is kihangsúlyozta a „védelem” szót, arra utalva, hogy a NATO védelmi szövetség, haderejét pedig nem más államok megtámadására, hanem a tagországok közös védelmére készíti fel. Duda, aki hétfőn kezdte meg romániai hivatalos látogatását, rámutatott: a román és a lengyel katonák kölcsönösen hozzájárulnak egymás országában az egész keleti szárny védelméhez, a smardani hadgyakorlaton jelen lévő lengyel katonák a dél-romániai Krajován létrehozott nemzetközi NATO-dandárban teljesítenek szolgálatot. A lengyel elnök felidézte: a térség biztonsága volt a fő téma a kelet-közép-európai NATO tagállamokat tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) hétfői online csúcsértekezletén is, amelybe Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is bekapcsolódott. A lengyel és román kezdeményezésre 2015-ben létrehozott B9-es csoport tanácskozását Duda és Iohannis társelnökletével a júniusi, brüsszeli NATO-csúcs előkészítéseként hívták össze, alapvetően azzal a céllal, hogy az Oroszországtól tartó keleti tagállamok népes támogatást mutassanak fel a keleti szárny erősítését célzó igényük alátámasztásaként. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.11)

Florin Cîțu: „Romániának közúti infrastruktúrára van szüksége”

Hivatalos munkalátogatásra érkezett kedden Szatmár megyébe Florin Cîțu miniszterelnök és Lucian Bode belügyminiszter, aki meg is látogatott több fontos beruházást, továbbá a megbeszélést folytatott a helyi elöljárókkal a megyében zajló oltási folyamatok felgyorsításáról is. Florin Cîțu megtekintette a Szatmárnémeti körgyűrűjén zajló munkálatokat. A Szatmár Megyei Tanács Facebook-oldalán közölte, ez a megye egyik legnagyobb beruházása, amelynek elkészülte után jelentősen csökken majd a megyeközponton áthaladó forgalom és ugyanakkor fontos csatlakozási pontot jelent majd az európai úthálózathoz. „A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság teljes egészében uniós alapokból finanszírozott beruházásával nagyon jó ütemben halad a kivitelező. Az építkezésen a miniszterelnök hangsúlyozta: ragaszkodik a szerződésben szereplő ütemterv betartásához, hogy ez a jelentős beruházás még idén befejeződjön” – fogalmaz közleményében a megyei önkormányzat. Florin Cîțu ugyanakkor közölte, „rendelkezésünkre áll a szükséges anyagi finanszírozás, így ezt a beruházást még az idén be kell fejezni. Romániának közúti infrastruktúrára van szüksége.” (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.11)

Koronavírus Romániában: 1156 új fertőzeses eset

Az elmúlt 24 órában 1156 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak Romániában, ezzel az igazolt fertőzéses esetek száma 1 067 887-re emelkedett a járvány kezdete óta – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Elhunyt újabb 101 koronavírussal fertőzött személy, így az áldozatok száma 29 135-re nőtt. Jelenleg 919 beteget kezelnek intenzív osztályon, kevesebbet, mint előző napon. A járvány kezdete óta 1 017 047-en gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 22 605-re csökkent. Az elmúlt 24 órában több mint 36 ezer teszt eredményét dolgozták fel. Keddre valamennyi megye „kizöldült”, egyikben sem haladja már meg a fertőzöttségi ráta az 1,5 ezreléket. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.11)

Elkezdték beoltatni az alkalmazottaikat a romániai cégek

Andrei Baciu, a SARS-CoV-2 elleni oltáskampányt irányító országos bizottság alelnöke kedden arról tájékoztatott, hogy 207 gazdasági szereplő kezdte meg az alkalmazottak beoltását COVID ellen. Az egészségügyi államtitkár közölte, a 207 gazdasági szereplő közül 43 a vendéglátóipari ágazatban tevékenykedik. A cégekhez kiszálló 58 mobil oltócsapat 17.590 alkalmazottat immunizált már. Többek között a buzău-i Carrefour, a kolozsvári Terapia, a kolozsvári Farmec, az orsovai hajógyár, az Azomureş, a Michelin, a Jidvei cég élt ezzel a lehetőséggel – sorolta az államtitkár. Az alkalmazottai immunizálásában szervezetten részt vállaló cégek zöme Brassó megyei – 35, de sok van Fehér – 29, Dolj – 15, Galac – 14 és Hargita – 12 megyében is. Bukarestben 2500, Brassó megyében 2563, Kolozs megyében 1650 alkalmazottat oltottak be már az akció keretében. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.11)

Andrei Demény