TASS: Președintele României s-a pronunţat pentru consolidarea prezenței militare a NATO pe teritoriul țării

Președintele României Klaus Iohannis s-a pronunţat, luni, la închiderea summitului Formatului Bucharest 9 (B9) pentru consolidarea prezenței militare a NATO și a SUA pe teritoriul ţării și pe flancul estic al Alianței în ansamblu.

Acţiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt îngrijorătoare şi contribuie la menţinerea unei atmosfere accentuate de insecuritate” – a declarat Iohannis, citat de Agenţia Agerpres. „Situaţia îngrijorătoare în sfera securităţii în zona Mării Negre ne-a dovedit că trebuie să ne menţinem vigilenţa. Aşadar, NATO trebuie să îşi întărească în continuare poziţia de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar şi coerent, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. De aceea, am pledat, inclusiv în discuţia cu preşedintele (SUA, Joe) Biden în favoarea creşterii prezenţei militare aliate, inclusiv a SUA, în România şi în sudul Flancului Estic” – a declarat şeful statului român.

În această parte a Europei, apare din nou amenințarea, care s-a materializat începând cu 2008 în evenimentele din Georgia, în ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, iar, astăzi, sub semnul întrebării se află situația viitoare din Republica Belarus” – a declarat, la rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda. „Avem de asemenea în vedere insecuritatea din Republica Moldova. NATO trebuie /…/ să reacţioneze la situația de securitate aflată în schimbare şi să-și demonstreze forţa vitală” – a declarat Andrzej Duda.

Summitul B9 este o inițiativă comună a lui Klaus Iohannis și Andrzej Duda, care reunește statele membre NATO de pe flancul estic al Alianței: Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Cehia și Estonia. Reuniunile anterioare în acest format au avut loc în 2015, 2018 și 2019. Alte țări participă la acesta prin legătură video. S-a anunțat că președintele SUA, Joe Biden, şi secretarul de stat american Antony Blinken vor participa, de asemenea, la summit prin videoconferință.

Declarație comună

Participanții la summit au adoptat o declarație comună, în care, în special, se susţine că „acţiunile agresive şi creşterea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea imediată a NATO”, precum și „activităţile agresive hibride” derulate de aceasta continuă „să amenințe securitatea euroatlantică şi să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli”. „Condamnăm aceste acte de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei Nord-Atlantice, precum exploziile din 2014 de la depozitul de muniţie de la Vrbětice, Cehia, care constituie o violare gravă a dreptului internaţional” – se afirmă în declaraţie. „În plus, ne exprimăm îngrijorarea faţă de informațiile privind un comportament similar pe teritoriul Bulgariei, așa cum arată anunţul referitor la investigaţia în curs de desfăşurare la Sofia. Ne exprimăm deplina solidaritate cu aliaţii noştri, Cehia şi Republica Bulgaria” – se afirmă în document.Moscova a respins, în repetate rânduri, astfel de afirmații, subliniind caracterul lor neîntemeiat. În declarație este exprimat, de asemenea, sprijin puternic faţă de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, Ucrainei și a Republicii Moldova. „În urmărirea aspiraţiilor europene şi euroatlantice, aceste ţări vor continua să beneficieze de sprijinul nostru în eforturile lor de a-şi creşte rezistenţa în faţa oricăror interferenţe externe” – se arată în document.

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11335437

RADOR – 10 mai