Alpiniştii Horia Colibăşanu, Marius Gane şi Peter Hamor au decis să oprească expediţia din Himalaya

Alpiniştii Horia Colibăşanu, Marius Gane şi slovacul Peter Hamor au decis să oprească expediţia pe vârful Dhaulaghiri din Himalaya după ce, în urmă cu câteva zile, au fost suprinşi în cort de o avalanşă, la 6.800 de metri. Horia Colibăşanu a relatat prin telefonul-satelit că viaţa le-a fost pusă în pericol, dar au reuşit să se salveze.

Horia Colibăşanu: Eu am fost sub un metru de zăpadă care te apasă cu câteva, probabil peste 100 de kilograme. Eram pur şi simplu înconjuraţi, înglobaţi în zăpadă şi dacă nu am fi avut briceagul nu am fi putut ieşi de acolo, pentru că dacă nu tai pânza nu ai cum să ieşi. Nu ni s-a întâmplat niciodată nici mie, nici lui Marius, nici lui Peter, împreună probabil că avem peste 50 de expediţii în Himalaya sau 60. Noi am stat destul de mult să ne gândim, riscurile au devenit mult prea mari, de neacceptat. Pe baza celor întâmplate şi a prognozei de vreme am decis să oprim expediţia. Riscurile sunt nejustificat de mari şi preferăm să ne întoarcem acasă.

 Echipa şi-a propus să deschidă o rută nouă, în premieră mondială, pe creasta de nord-vest a muntelui Dhaulaghiri de 8.167de metri, printr-o ascensiune în stilul alpinismului pur, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, transmite corespondenta RRA, Alina Bujancă./mnecula/ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 mai