2021. május 14

Már ettől a hétvégétől lazít a kormány a járványvédelmi intézkedéseken
„Gyorsabban csillapodott a járvány harmadik hulláma, mint gondoltuk” – jelentette ki csütörtök este Frlorin Cîțu miniszterelnök arról, hogy a vártnál korábban, már ettől a hétvégétől lazít a kormány a járványvédelmi intézkedéseken. Mint ismert, a kormányfő korábban arról beszélt, hogy a korlátozások enyhítése június elsején kezdődik, a szabadtéri maszkviselés kötelezettségét pedig várhatóan augusztusban fogják az egész országban eltörölni, ennek ellenére néhány kivétellel már szombattól le lehet venni kültéren a maszkot, és az éjszakai kijárási tilalom is megszűnik. A miniszterelnök a Digi24-nek elmondta, már korábban egyeztetett az államfővel arról, hogy ha a járványadatok biztatóan alakulnak, akkor a korlátozások enyhítése elkezdődhet a betervezettnél hamarabb is. Ugyanakkor reménykeltően alakul az átoltottsági arány is. „Több mint 100 ezer ember kapja meg a vakcinát naponta. Ezért döntöttünk úgy, hogy korábban is lazíthatunk” – jelentette ki Cîțu, arra biztatva mindenkit, hogy adassa be az oltást, mert ezen múlik a járványvédelmi intézkedések feloldásának további menetrendje. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.14)
Koronavírus Romániában: Tovább csökkent az új fertőzéses esetek száma
Az elmúlt 24 órában 835 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak Romániában, ezzel az igazolt fertőzéses esetek száma 1 070 605-re emelkedett a járvány kezdete óta – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Elhunyt újabb 105 koronavírussal fertőzött személy, így az áldozatok száma 29 413-ra nőtt. A járvány kezdete óta 1 022 029-en gyógyultak meg, az aktív fertőzöttek száma 19 163-ra csökkent. Jelenleg 809 beteget kezelnek intenzív osztályon, kevesebbet, mint előző napon. Az elmúlt 24 órában közel 35 ezer teszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.14)
Koronavírus Romániában: Jelentős eltéréseket találtak a halálozást összegző adatbázisok között
Jelentős eltéréseket talált az egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között – derült ki pénteken, amikor a tárca honlapján közzétették a testület jelentését. A szakértői bizottság létrehozását Florin Cîţu miniszterelnök rendelte el, miután az általa leváltott Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter azt sugallta: a hatóságok valótlan adatokat közölnek a koronavírusban elhunytak számáról. A bizottság jelentése szerint a speciális távközlési szolgálat (STS) által üzemeltetett, hivatalos „Corona forms” adatbázisban március végén már hétezerrel kevesebb (24 ezer) Covid-haláleset szerepelt, mint a szaktárca által használt „alerte.ms.ro” adatbázisban (31 ezer). (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.14)
Csíksomlyói búcsú: Korlátozott számban vehetnek részt a máshonnan érkezők
A gyulafehérvári római katolikus érsekség közzétette a jövő hét szombatján tartandó csíksomlyói búcsú egyházmegyékre és főesperesi kerületekre bontott részvételi keretszámait. Kovács Gergely érsek körlevelét a Romkat.ro portál ismertette. A körlevél szerint 22 110 távolról érkező zarándok vehet részt a búcsún. Valamennyien kitűzőt
kell, hogy viseljenek, amelyet a plébániákon keresztül szerezhetnek meg. A csíkszeredaiak számára további 15 ezer kitűzőt készítenek, őket azonban a lakcímüket igazoló személyi igazolvány felmutatásával kitűző nélkül is felengedik a csíksomlyói hegynyeregbe. Amint az érsek közölte: idén nem lesz lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, s be kell tartani a szájmaszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Javasolta, hogy lehetőleg olyanok alkossák a plébániák zarándokcsoportjait (a keresztaljákat), akiket beoltottak a koronavírus ellen. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.14)