NÉPSZAVA: Pfizer de la vecini

Sub semnul liberalizării continue România a mai relaxat programul de vaccinare. În momentul de faţă, orice cetăţean din UE poate fi vaccinat  în ţara vecină împotriva coronavirusului fără obligaţia de a se înregistra în prealabil.
Dat fiind faptul că nu este centralizată nici protecţia epidemiologică şi nici campania de vaccinare, autorităţile din judetul Arad au înfiinţat centre temporare de vaccinare la frontiera ungaro-română, în punctele Nădlac 1 şi Nădlac 2.
Horea Timiş, şeful DSP din judetul Arad, a declarat presei că au luat această decizie, deoarece în ultimele săptămâni mai multe sute de persoane au trecut graniţa doar pentru a fi vaccinate. Într-o declaraţie acordată Transindex din Cluj, prefectul Zoltán Tóth a evidenţiat că deşi nu este vorba de un fenomen  în masă, fapt este că tot mai mulţi români care trăiesc în străinătate, respectiv străini care nu au cetăţenie română vin în România doar pentru a se vaccina cât mai repede. Autorităţile locale au răspuns acestor cerinţe. Punctele temporare de vaccinare vor funcţiona timp de 1-2 săptămâni şi vor satisface toate cerinţele. Astfel, dacă cineva trăieşte în Ungaria şi ar dori un vaccin aprobat de EMA, nu trebuie decât să se ducă la cele două puncte de trecere a frontierei menţionate anterior.
Întrucât conform noilor reglementări pe viitor şi Ungaria va emite certificatul de vaccinare, nu mai există niciun impediment în calea serului Pfizer, iar doritorii nu se vor confrunta cu dificultăţi în UE.
Deşi românii nu vor emite un card de plastic de vaccinare, vor introduce permisele verzi (paşapoarte de vaccoinare). Conform STS, România a trimis la 6 mai în UE modelul legitimaţiei digitale pentru aprobare, care a fost verificată şi aprobată de fiecare stat membru. Legitimaţia cu codul QR poate fi descărcată gratis de pe o pagină de web de către persoanele care s-au vaccinat sau au trecut prin boală, respectiv şi de către cei care deţin un test negativ oficial de maxim 72 de ore. Codul QR va deţine datele personale, respectiv informaţii importante privind starea de sănătate.
(Autor: Mária Gál)
https://nepszava.hu/3119577_pfizer-a-szomszedtol
NÉPSZAVA (Ungaria), 13 mai 2021
Traducerea: Imola Stănescu