2021. május 17

Az egészségügyi miniszter ma beszámol a Képviselőházban a COVID – 19-ben elhunyt betegek helyzetéről

Ioana Mihăilă a Szociáldemokrata Párt (PSD) kérésére teszi meg jelentését. A miniszteri tájékoztatásra azt követően kerül sor, hogy az elmúlt héten a parlament visszautasította egy a kérdéssel kapcsolatos kivizsgáló-bizottság felállítását, amelyet a szociáldemokraták javasoltak. A tárcavezető ezt követően nyilvánosságra hozta a minisztériumban fellelhető dokumentumot, amely szerinte választ ad a nyilvántartásokban tapasztalható ellentmondásokra.

A miniszterasszony elismerte, hogy a két hivatalos internetes platform adatai között előfordulhatnak eltérések a COVID-esetekkel összefüggésbe hozható elhalálozások számának tekintetében. Szerinte azonban ezeknek bürokratikus okai vannak és arra vezethetők vissza, hogy az egyes kórházakban különböző módszerek szerint teszik meg a jelentéseket. Ennek következtében az alert.ms.ro honlapon 13%-al több haláleset jelenik meg, mint az Országos Statisztikai Intézet (INS) honlapján. (RADOR Hírügynökség)

Több mint százezren regisztráltak a háztartási gépek roncsprogramjának honlapján

Ezt a Környezetvédelmi Minisztérium közölte Facebook-oldalán. Az érdekeltek csütörtök éjfélig regisztrálhatnak. Amint arról Constanţa Comăneci, a közszolgálati rádió tudósítója beszámolt, a programnak három szakasza van: az elsőben kiválasztják a beszerezni kívánt mosógépeket, mosogatógépeket, hűtőszekrényeket és fagyasztókat, a másodikban a televíziókészülékeket, laptopokat és táblagépeket, míg a harmadikban a légkondicionáló berendezéseket, ruhaszárítókat és porszívókat.

A háztartási gépek roncsprogramja az elmúlt héten indult a természetes személyek regisztrációjával. Az idei kampány újdonsága az, hogy a természetes személyek több értékjegyet (vouchert) is kaphatnak az általuk felajánlott, használt berendezésekért.

Az internetes alkalmazás révén a programban kereskedők is résztvehetnek. Az idén 200 és 400 lej közötti támogatásban részesülnek a régi háztartási gépeiket újakra cserélők. A program teljes költségvetése 75 millió lej, ami közel a kétszerese a 2019-es büdzsének. (Radio România Actualităţi)

Mától a diákoknak nem kötelező a maszkviselés az iskola udvarán

Ugyanakkor továbbra is érvényben marad az a rendelkezés, amelynek értelmében a tanórák közötti szüneteket úgy szervezik meg, hogy az egyes osztályok tanulói ne találkozhassanak a szünetekben. Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter tájékoztatása szerint mától 2500 településen több mint két és fél millió diák lesz jelen fizikailag is az iskolákban, tekintettel arra, hogy ezekben a helységekben a fertőzöttségi ráta egy ezrelék alá esett. További háromszázezer diák 650 településről – ezek között van Bukarest is – a sárga színjelzésű forgatókönyv szerint folytatja a tanulmányait, ami azt jelenti, hogy csak az alsó tagozatosok és a végzős osztályok mennek iskolába, míg a többiek online oktatáson vesznek részt. Ugyancsak online oktatásban részesülnek azok az osztályok is, amelyekben valamelyik diáknál SARS-CoV-2 fertőzést mutattak ki. (RADOR Hírügynökség)

A COVID – 19-ben elhunytakra emlékező kiállítás nyílt meg tegnap Gyulafehérváron az Egyesülés Nemzeti Múzeumban

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Andreea Bogdan beszámolt, a szervezők elmondták, hogy ez az ország első ilyen jellegű kezdeményezése. A kiállítás létrehozói azt szeretnék, ha a rendezvényre úgy tekintenének mint egy emlékhelyre, ahol az emberek a hosszú bezártság után találkozhatnak.

Mintegy 60 hasonló jellegű kiállítás és emlékmű jelent meg az elmúlt időszakban világszerte. A pusztító járvány áldozataira való megemlékezés ugyanakkor emberi és kegyeleti kötelesség – hangsúlyozták a kiállítás szervezői. (Radio România Actualităţi)

Ervin Székely