Helena Dalli: Europa este zona care asigură libertatea persoanelor LMBTIQ

Comisarul european pentru Egalitate, Helena Dalli, cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Homofobiei, Bifobiei şi Transfobiei a publicat un articol de opinie, care a fost preluat de foarte multe ziare şi agenţii de presă. În cele de mai jos vom prezenta cele mai importante fragmente din acest articol.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat în urmă cu 31 de ani că homosexualitatea nu face parte din categoria afecțiunilor psihice. Acest act a fost considerat o piatră de hotar în aprecierea drepturilor persoanelor aparţinătoare minorităţilor sexuale. Începând cu anul 2004 în această zi se organizează evenimente care au ca scop atragerea atenţiei asupra situaţiei dificile a persoanelor LMBTIQ şi se încearcă crearea de condiţii pentru egalitatea de şanse a acesora.

În ciuda unor rezultate în acest domeniu, obţinute în ultimele decenii, egalitatea persoanelor LMBTIQ este încă o iluzie, aşa cum subliniază rezultatele cercetărilor făcute de Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale şi Uniunea Internaţională a Lesbienelor, Gay-ilor, Bisexualilor, Transsexualilor şi Intersexualilor – ILGA-Europe.

Un alt motiv de îngrijorare este acela că în unele ţări ale Uniunii Europene câştigă teren practici regresive, ca de exemplu crearea de „Zone libere de LGBT” şi restricţionarea drepturilor persoanelor transsexuale, ceea ce îngreunează însăşi existenţa acestor persoane. Deşi o parte tot mai însemnată a europenilor sprijină egalitatea persoanelor LMBTIQ, realitatea tristă este că nu există pentru aceste persoane un loc sigur în Europa. Aceste persoane sunt persecutate în şcoli, discriminate la locurile de muncă, în plus sunt expuse valurilor de ură răspândite pe internet şi violenţelor stradale, mai ales dacă sunt uşor identificabile ca membri ai acestor comunităţi.

La data de 6 martie, în Belgia o persoană în vârstă de 42 de ani, David Polfiet a fost înjunghiat mortal după ce a fost chemat la o întâlnire prin intermediul unui portal pentru gay. Această crimă nu este un caz izolat şi arată unde duce homofobia, dacă nu există preocupare față de acest flagel. Politicienii trebuie să acţioneze rapid pentru că în joc sunt vieţi omeneşti. Din acest motiv Comisia Europeană a adoptat strategia pentru anii 2020 – 2025 privind egalitatea persoanelor LMBTIQ, care prevede printre altele includerea infracţiunilor comise din ură şi propagarea urii în cadrul infracţiunilor cu o dimensiune unională. Solicităm ţărilor membre să-şi completeze strategiile naţionale privind egalitatea persoanelor LMBTIQ şi să întărească acţiunile comune ale UE, mai ales în domenii în care Comisia Europeană are competenţe limitate, cum sunt învăţământul şi sănătatea. Recent Parlamentul European cu majoritate absolută, a declarat că teritoriul UE este zonă unde libertatea persoanelor LMBTIQ este asigurată. În ziua votării preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Layen a postat pe pagina sa de Twitter: „Dacă cineva se prezintă ca el însuşi, aceasta nu este o chestiune de ideologie, ci de exprimare a identităţii. Nimeni nu poate fi privat de acest drept”. Respectarea drepturilor persoanelor LMBTIQ nu poate să fie negociată. Aceste drepturi trebuie respectate şi pe plan internaţional. Regresul sau stagnarea nu reprezintă o opţiune.

Pentru a obţine rezultatele dorite trebuie să fim mai curajoşi decât până acum. De aceea rog guvernele, autorităţile regionale şi consiliile locale să analizeze posibilitatea aderării la zonele care asigură libertatea persoanelor LMBTIQ. Uniunea Europeană va sprijini schimbul bunelor practici între statele membre în acest domeniu.

Ca şi anul trecut şi în acest an în multe oraşe europene vor fi anulate paradele gay. Din acest motiv reprezentarea intereselor şi realizarea scopurilor privind întărirea comunităţilor persoanelor LMBTIQ va fi mai dificilă, dacă cumva nu găsim mijloace alternative în acest sens.

Să dăm un exemplu în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor LMBTIQ: să hotărâm că vom acţiona corect! Să urmăm exemplul Parlamentului European şi să creăm zona care asigură libertatea persoanelor LMBTIQ!

Székely Ervin, RADOR