Senatul a adoptat proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie

Realizator: Senatul a adoptat luni, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege al guvernului privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Proiectul a trecut cu 115 voturi pentru, unul împotrivă și 15 abțineri și prevede o limită a veniturilor până la care o persoană sau o familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire, respectiv 810 lei de persoană în cazul familiilor și 1.445 de lei în cazul persoanei singure.
Reporter: Alina Stănuță – Președinta Comisiei Economice, senatoarea USR PLUS Silvia Dinică, spunea că documentul este așteptat de peste opt ani, iar proiectul, printre altele, definește consumatorul vulnerabil și simplifică procedura pentru cei care solicită acordarea acestor drepturi.
Silvia Dinică: Am crescut valoarea de referință pentru combustibilii solizi și în acest moment această valoare de referință este fixată la 160 de lei pe lună. De asemenea, se interzice deconectarea tuturor categoriilor de consumatori vulnerabili și consiliere și informare transparentă și accesibilă a populației cu privire la sursele de energie, costuri și proceduri de acces la acestea, pentru că consumatorul vulnerabil este doar parte din această poveste a sărăciei energetice.
Reporter: Documentul inițiat de Ministerul Muncii a fost susținut și de PSD din opoziție. Senatorul social-democrat Radu Oprea spunea însă că proiectul trebuia amendat, pentru că sunt mai mulți români care s-ar încadra în categoria de consumator vulnerabil.
Radu Oprea: 427 de mii de locuințe, familiile românilor care sunt în această situație grea vor putea fi acoperiți de această lege, vom vota pentru. Dar este o lege care nu este echitabilă. Nu face dreptate și nu protejează pe români. Sunt milioane de români în sărăcie energetică. Ar trebui să fiți mai deschişi la amendamentele pe care le-am propus și sper ca la Camera Deputaților să reușim să refacem în bine, împreună, această lege.
Reporter: Documentul merge la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 mai)