2021. május 18

Koronavírus Romániában: 700-nál kevesebb új eset

Az elmúlt 24 órában 681 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak Romániában, ezzel az igazolt fertőzéses esetek száma 1 072 972-re emelkedett a járvány kezdete óta – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Elhunyt újabb 91 koronavírussal fertőzött személy, így az áldozatok száma 29 662-re nőtt. Jelenleg 716 beteget kezelnek intenzív osztályon, kevesebbet, mint előző napon. Az elmúlt 24 órában több mint 32 ezer teszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Valeriu Gheorghiță: Jelenleg Bukarestben a legnagyobb az átoltottság

Bukarestben az arra jogosult személyek csaknem fele kapott már koronavírus elleni vakcinát, de jól áll az átoltottság terén Kolozs és Szeben megye is. Valeriu Gheorghiță, az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője keddi sajtótájékoztatóján ismertette: jelenleg Bukarestben a legnagyobb az átoltottság, ahol a lakosság 35,7 százaléka, az oltásra jogosult személyek (16 éven felüliek) pedig 42,43 százaléka kapott vakcinát. Jól halad az oltáskampány továbbá Kolozs (32,77 százalék és 38,6 százalék), Szeben (26,2 százalék és 32 százalék), Brassó (25,4 százalék és 30,9 százalék) és Temes megyében (24,8 százalék és 29,5 százalék). A sereghajtó megyék között van Neamț megye, ahol a lakosság 13,35 százaléka van beoltva, és a vakcinára jogosult személyek 16,19 százalékát immunizálták, Bákó (12,65 százalék és 15,5 százalék), Giurgiu (12,49 százalék és 14,8 százalék), Botoșani (12,2 százalék és 14,9 százalék), valamint Suceava megye (11,4 százalék és 14,2 százalék). (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Hamarabb térhetnek vissza az iskolapadba a bukaresti diákok

Néhány nappal hamarabb – nem jövő héttől, hanem már szerdától – visszatérhetnek a koronavírus-járvány miatt online oktatásra kényszerült felső tagozatos és gimnazista diákok Bukarestben az iskolapadokba, miután az oktatási és egészségügyi miniszter módosította a jelenléti oktatáshoz történő visszatérés szabályait. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter már másodszor kezdeményezte a hatályos járványügyi intézkedések megváltoztatását annak érdekében, hogy a bukaresti – több mint negyedmilliós – diákság minél nagyobb arányban és minél több ideig vehessen részt személyesen az órákon. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Elutasították Diana Şoşoacă óvását, amelyet a rá kirótt fegyelmi büntetés ellen nyújtott be

Elutasította hétfőn a szenátus plénuma Diana Şoşoacă óvását, amelyet a rá kirótt fegyelmi büntetés ellen nyújtott be. A titkos ülésen részt vevő szenátorok többsége az óvás elutasítását támogatta szavazatával.
Diana Şoşoacă írásbeli megrovásban részesítéséről április 26-án döntött a felsőház. A szenátus jogi bizottságának elnöke, Iulia Scântei szerint a törvényhozó a hatályos jogszabályok figyelmen kívül hagyása, megbízatásának visszaélésszerű gyakorlása, a szenátus tagjaival szembeni sértő, becsmérlő magatartása és a plénumbeli felszólalásokra vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása miatt részesült szankcióban. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

A vártnál sokkal jobban teljesített a gazdaság az első negyedévben

A valósághoz legközelebb álló előrejelzés is az INS adatánál hétszer nagyobb visszaesést jósolt éves viszonylatban. 0,2 százalékkal csökkent a román gazdaság teljesítménye 2021 első negyedévében az elmúlt év azonos időszakához képest. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) előzetes adatai szerint 2020 utolsó negyedévéhez viszonyítva 2,8 százalékos növekedés következett be. Ezeket az adatokat később több lépésben módosítani fogják, a korrekciók nagyobbak lehetnek, mint olyan időszakokban, amikor a gazdaság működését nem zavarják meg a koronavírus-járványhoz hasonló extrém jelenségek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.18)

Demeny Andrei