Persoanele care au avut COVID-19 au o imunitate mai puternică decât cele vaccinate (imunolog bulgar)

Directorul Departamentului de Imunologie al Institutului de Microbiologie din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe, prof.Andrei Ciorbanov, a precizat că persoanele din grupurile de risc trebuie vaccinate obligatoriu împotriva virusului SARS-CoV-2. „În cazul acestora, pericolul de a se infecta este mult mai mare, decât riscul ca vaccinul să nu fie ceea ce ne aşteptăm să fie. Imunitatea la pacienţii care au avut COVID-19 este mult mai puternică şi mai durabilă, deoarece întâlnirea cu întregul virus oferă posibilitatea de a recunoaşte componentele sale individuale, de aceea, imunitatea este mai profundă”, a explicat dr.Ciorbanov.

Imunologul a comentat că, atunci când un vaccin este eficient, prezenţa unei mici mutaţii în virus nu îl face ineficient:
„Imunitatea prin celule T este cea care protejează în cea mai mare măsură organismul, care nu are nicio problemă cu acest tip de mutaţii care apar. Deci, persoanele care sunt complet imunizate cu două doze de vaccin care funcţionează ar trebui protejate. Nu există motive întemeiate să se facă noi vaccinuri tot timpul, având în vedere că folosesc o singură proteină spike, care are zeci de zone recunoscute de sistemul imunitar. Prezenţa unei mutaţii în oricare dintre ele nu o face de nerecunoscut”, a subliniat specialistul bulgar.

Andrei Ciorbanov şi-a exprimat scepticismul cu privire la imunizarea copiilor împotriva coronavirusului, deoarece nu a trecut suficient timp pentru a observa toate efectele secundare ale vaccinurilor./ddaniela/aionescu

www.novinite.bg – 18 mai