Revista presei internaționale – 18 mai 2021

Conflictul iraeliano-palestinian ține în continuare capul de afiș al presei internaționale. The Guardian relatează că un comandant de rang înalt al grupării militante Jihadul Islamic din Fâşia Gaza a fost ucis, luni, în urma unui raid aerian al Israelului. ”Uciderea lui Hussam Abu Harbeed, comandantul facţiunii armate a Jihadului Islamic pentru nordul Fâşiei Gaza, survine pe fondul unor lupte acerbe între Israel şi militanţii din enclavă, în special gruparea islamistă Hamas”. La Libre Belgique remarcă faptul că, într-o recentă declarație făcută la Copenhaga, șeful diplomației americane a păstrat linia politicii americane față de Israel, exprimând sprijinul Washingtonului pentru ”dreptul Israelului de a se apăra” și subliniind că nu poate exista „nicio echivalenţă între un grup terorist care trage rachete orbeşte contra civililor şi o ţară care se apără în fața acestor atacuri”. După cum remarcă publicația belgiană, secretarul de stat american a exprimat totuși „îngrijorarea” Washingtonului în legătură cu protejarea media, fără a merge până acolo încât să condamne lovitura statului evreu. Cotidianul belgian LE SOIR amintește că sediile Associated Press şi Al-Jazeera din Gaza au fost distruse de forțele israeliene și notează că asociația Reporters sans frontières a sesizat Curtea Penală Internaţională. „De o săptămână, localurile a 23 de media locale şi internaţionale au fost distruse de lovituri aeriene israeliene ţintite”, arată RSF în sesizarea sa, subliniind că distrugerea totală şi intenţionată a echipamentelor presei ţine de crimă de război, în virtutea articolului 8 al așa-numitului Statut de la Roma”.
Sub titlul ”Cine poate opri ACUM războiul dintre Israel și Hamas?”, CORRIERE DELLA SERA publică o interesantă analiză privind viitorul negocierilor de pace. ”Istoria recentă ne arată că Națiunile Unite, în ciuda apelurilor secretarilor săi generali și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate, nu a reușit să stopeze conflictele din zonă. Europa nu pare a avea vreo influență asupra vreuneia din părțile beligerante, iar Statele Unite fac declarații reținute și își limitează intervențiile. În mod surprinzător, Qatarul – care a luat locul Egiptului în soluționarea crizelor precedente – ar putea avea un rol decisiv. Qatarul este unica monarhie din Golf care a menținut relații cu Iranul șiit, o cale de dialog care ar putea duce la un acord de încetare a focului, deoarece ayatollahul susține Jihadul Islamic palestinian și este apropiat de Hamas” – se arată în analiza publicată de Corriere della Sera.
Justiția din Rusia ar putea scoate în afara legii mișcarea lui Alexei Navalnîi, citim în Le Figaro, care consemnează că Tribunalul Municipal din Moscova examinează o cerere a Parchetului de a declara drept «extremiste» organizațiile conduse de principalul opozant al lui Vladimir Putin. Procesul are ca unic scop scoaterea în afara legii a mișcării, cred simpatizanții acesteia.
În plus, după cum scrie și La Stampa, ”audierile de la Tribunal au loc cu o zi înainte de lectura în Parlament a unui proiect de lege care le interzice persoanelor implicate în organizații «extremiste» să candideze la postul de deputat”.
”Minskul bănuiește NATO de pregătirea unor lovituri asupra Republicii Belarus și a Rusiei”, scrie publicația rusă Rosbalt. ”Aviația NАТО perfectează lovituri asupra noastră” – a declarat prim-adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Republicii Belarus, Igor Korol. ”De la începutul anului, în vecinătatea republicii au fost efectuate nouă astfel de zboruri. Putem afirma că este foarte probabil ca în cursul acestor zboruri demonstrative să se perfecționeze variante de atacuri atât asupra Republicii Belarus, cât și asupra Rusiei”, a declarat Korol, citat de Rosbalt.

(Ruxandra Lambru, Agenția de Presă RADOR)