2021. május 19

Romániában összesen 300 aktív afrikai sertéspestis gócpontot tartanak számon

A hatóságok nehezen tudják kiírtani az aktív afrikai sertéspestis gócpontokat a Gorj megyei gazdaságokból. Hetente üti fel a fejét újabb és újabb gócpont, most legutóbb Borăscu községben azonosították. Az aktív gócpontok tekintetében Gorj megye első helyen szerepel országos viszonylatban, majd következik Szeben és Szilágy megye. Romániában összesen 300 aktív afrikai sertéspestis gócpontot tartanak számon és ebből 79-et Gorj megyében azonosítottak. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság a lakosság segítségét kéri az elrendelt szabályok betartása révén. E betegésre nincs vakcina, az egyedüli megoldás az állatok egészségének megvédésére vonatkozó biológiai biztonsági kritériumok betartása. A járvány ellenörzés alatt tartása érdekében a hatóságok megtíltották az állatok szállítását a kockázati területeken. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.19)

Négy vízfolyás túllépte a történelmi maximumot az ország északnyugati részében

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet  tájékoztatása szerint négy vízfolyás túllépte a történelmi maximumot az ország északnyugati részében. A Fekete Kőrös, Boga- és Galbena-folyó, illetve a Veresvíz-patak szintje jelentős mértékben emelkedett az utóbbi 24 órában regisztrált heves esőzések miatt. Az ország északnyugati felében kiadott árvízveszélyről szóló figyelmeztetés éjfélig érvényes.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.19)

A romániai diákok 97%-a, azaz 2,7 millióan tértek vissza az osztálytermekbe

Szerdától a romániai diákok 97%-a, azaz 2,7 millióan tértek vissza az osztálytermekbe. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentette, hogy ha a fertőzés arányának csökkenő tendenciája beigazolódik, akkor az a 200 000 gyermek is mehet iskolába, akik jelenleg online tanulnak 534 településen, ahol a fertőzési ráta nagyobb egy ezreléknél. A miniszter arra ösztönözte az iskolaigazgatókat, hogy tartsák be a védekező szabályokat és intézkedéseket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.19)

Családorvosok Világnapja

A Családorvosok Világszervezete (WONCA) 2010-ben május 19-t a Családorvosok Világnapjának nyilvánította. A Családorvosok Világnapjának idei mottója: “A jövő a családorvosokkal épül” és e világnap az alábbi négy pillére épül: Építsük a jövőt a családorvosokkal együtt dolgozó alapellátási szakemberekkel, Építsük a jövőt a családorvosokkal és a páciensekkel, Építsük a jövőt a családorvosokkal és a családorvoslásban használható technológiai újdonságokkal és Építsük a jövőt a családorvosokkal és Önnel. Romániában e napot először 2013-ban ünnepelték meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.19)

A szerdai kormányülésen napi rendre tűzött törvénytervezetek

A tervek szerint a szerdai kormányülésen több törvénytervezet megvitatása kerül terítékre, melyek között a hulladékok kezelése és tárolása, valamint a nép- és lakásszámlálás idei megszervezésére vonatkozó sürgösségi kormányrendelet. A nép- és lakásszámlálás december 1-én kezdődik és az adatokat a jövő év július 31-ig kell begyűjteni, tájékoztatott a román rádió tudósitója. Ugyanakkor két határozat elfogadásával a kormány június 27-re tervezi kitűzni az időközi választások megszervezését 35 település polgármesterének és egy helyi tanács megválasztására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.19)

Gănciulescu Rozália