Franţa începe să relaxeze măsurile anti-COVID după mai bine de şase luni de restricţii

Franţa începe să relaxeze de astăzi măsurile anti-COVID după mai bine de şase luni de restricţii şi o iarnă care s-a aflat sub semnul pandemiei. Ce se schimbă, aflăm de la corespondenta noastră, Daniela Coman:
Reporter: Închise de 203 zile, restaurantele, cafenelele şi barurile îşi vor putea primi clienţii pe terase doar la jumătate din capacitate și în limita a șase persoane la aceeași masă. Marile centre comerciale, de trei luni fără activitate, ca şi magazinele nealimentare mai mici, închise de două luni promit reduceri în speranţa că vor mai reuşi să scape de marfa nevândută. Profesionişti şi clienţi, de ambele părţi, nerăbdarea este la cote înalte.
-: Începând de miercuri ne vom primi clienţii, deci trebuie să fim plăcuţi, surâzători şi extrem de pozitivi.
-: Izolaţi sau în telemuncă, nu a fost prea grozav, avem nevoie de o gură de aer proaspăt. Ne-au lipsit toate acestea şi ne trebuie şi haine noi.
Reporter: Închise şi ele tot acum aproape şapte luni, instituţiile de cultură sunt nerăbdătoare să-şi primească din nou publicul însă nu fără constrângeri de ordin sanitar. Accesul la muzeu este posibil doar pe bază de programare; în cinematrografe, teatre şi săli de spectacol pot fi ocupate doar 35% din locuri. Restricții și pentru spectatorii competițiilor sportive: maximum 800 de persoane în săli și 1.000 pe stadioane. Aceste limite vor crește după 9 iunie, în a doua etapă de ridicare a restricţiilor, însă cea mai aşteptată măsură este restrângerea carantinei pe timpul nopţii, care va fi aplicată de astăzi începând cu ora 21:00, în loc de ora 19:00, cum a fost aseară./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 mai