Premierul israelian se declară hotărât să continue operaţiunea militară împotriva Hamas în Gaza

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că este hotărât să continue operaţiunea militară împotriva Hamas în Fâşia Gaza, după ce preşedintele american, Joe Biden, i-a cerut să faciliteze o „dezescaladare semnificativă” în direcţia unui acord de încetare a focului. Este pentru prima dată când Joe Biden a presat direct şi public Israelul pentru încetarea focului şi când a vorbit cu un ton atât de imperios.

Până acum, liderul american a scos în evidenţă dreptul Israelului de a se autoapăra şi a insistat ca Hamas să pună capăt focurilor de rachete. Biden i-a spus acum lui Benjamin Netanyahu că acesta trebuie să fie începutul sfârşitului, pentru atenuarea semnificativă a operaţiunilor israeliene pe calea către un acord de încetare a focului.

Preşedintele american a legat acest îndemn de „progresele” înregistrate în „deteriorarea capacităţilor Hamas” şi de starea de fapt din Gaza, care se confruntă cu o criză umanitară tot mai accentuată. În condiţiile în care vineri va avea loc o nouă reuniune a Consiliului de Securitate ONU, se preconizează că SUA este tot mai puţin dispusă să îi ofere Israelului acoperire diplomatică./mbrotacel/gpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 19 mai