Statele Unite îşi doresc o relaţie „stabilă şi previzibilă” cu Rusia, a spus Antony Blinken, la debutul discuţiilor cu omologul său rus

Secretarul de stat american, Antony Blinken, se întâlneşte cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Islanda, înaintea unui eventual summit între preşedintele Joe Biden şi Vladimir Putin, ce ar putea avea loc la începutul verii.

Blinken i-a spus lui Lavrov că Statele Unite îşi doresc o relaţie „previzibilă şi stabilă” cu Rusia. Interacţiunea de la Reykjavík dintre cei doi a fost una politicoasă – fiind pentru prima dată când un oficial de rang înalt al administraţiei Biden se întâlneşte cu un reprezentant al Rusiei.

Secretarul Blinken a reiterat ceea ce administraţia Biden a subliniat pe durata ultimelor luni, şi anume că America vrea ca relaţia cu Rusia să fie previzibilă şi stabilă, însă va trage la răspundere Rusia, acolo unde există diferende. „Nu este niciun secret că avem disensiuni, iar în privinţa acestora – după cum i-a spus şi preşedintele Biden preşedintelui Putin – dacă Rusia acţionează cu agresivitate împotriva noastră, a partenerilor sau a aliaţilor noştri, noi vom răspunde”, a spus Antony Blinken, la debutul discuţiilor cu Lavrov.

El a adăugat, însă, că administraţia Biden îşi doreşte să lucreze cu Rusia în domenii în care se poate coopera. Blinken a amintit câteva domenii de interes reciproc, precum COVID, Afganistan, Iran. În declaraţiile făcute la începutul întâlnirii cu Antony Blinken, ministrul de externe rus a afirmat că este şi în interesul Rusiei să lucreze cu SUA în privinţa unora dintre aceste chestiuni./mbrotacel/schelaru

CNN INTERNATIONAL – 20 mai