2021. május 21.

Másfél milliárd lejt kártérítést követelnek a kivitelező cégek a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaságtól (CNAIR)

A közszolgálati rádió kérésére a CNAIR azt közölte, hogy az intézmény 2019 óta eddig 686 millió lejt fizetett ki a vállalkozóknak kártérítés címén. A fennmaradó összeg jogvita alatt áll a hazai és nemzetközi bíróságokon, illetve döntőbíróságokon. (Radio România Actualităţi)

 

Kezdődik a „Tengerpart mindenkinek” program

Ennek keretében az előszezon nagyobb kihasználtsága érdekében nyújtanak kedvezményeket a turistáknak. Azok akik úgy döntenek, hogy a hónap végéig ütemezik nyaralásukat a tengerparton, mintegy 4000 férőhely közül választhatnak, éjszakánként 40 lejes áron. Eddig 54 szálloda jelezte részvételét a programban – közölte a Román Idegenforgalmi Vállalkozók Szövetsége. Az idén a szállások ára 65%-al lesz alacsonyabb, mint a csúcsszezonban. A legolcsóbban Neptun üdülőhelyen lehet nyaralni, ahol két személy napi 80 lejért éjszakázhat egy három csillagos szállodában. A legdrágább lehetőség ezzel szemben Mamaia üdülőhelyen van, ahol egy négy csillagos szállodában eltöltött legkevesebb öt éjszakára szóló nyaralás, amely ultra all-inclusive étkezést is magába foglal, két személynek 520 lejébe kerül. (RADOR Hírügynökség)

 

A COVID-ellenes oltóanyagok mindkét dózisát megkapott személyeknek mindössze 0,2%-a kapta el a fertőzést

Ezt Valeriu Gheorghiţă, az Országos Oltási Kampány vezetője nyilatkozta ma a közszolgálati rádiónak. A szakember elmondta, hogy az oltás utáni fertőzések legnagyobb része akkor következik be, amikor a páciens csak az első dózist kapta meg és a szervezet védettsége még nem alakult ki. Valeriu Gheorghiţă hozzátette, hogy bár az oltások nem nyújtanak abszolút védelmet a vírus ellen, megelőzik a betegség súlyosabb változatait vagy az elhalálozást.

„A több mint négy millió, legalább egy dózissal beoltott személy mintegy 0,6%-a esetében mutattak ki SARS-CoV-2 pozitív tesztet, ezekben az esetekben a páciensek csak egy dózist kaptak meg. Az első oltástól számított pozitív teszt elvégzéséig az átlagos idő 14 nap, ami azt jelenti, hogy a szervezet még nem fejleszthette ki a védettséget biztosító ellenanyagokat. Ismereteink szerint a szervezet védettsége a második dózis beadása után 10 nappal alakul ki. Tekintettel arra, hogy az említett esetek az első dózis beadása után 14 nappal következtek be, nyilvánvaló, hogy az illető személyek védettsége még nem alakulhatott ki” – mondta Valeriu Gheorghiţă.

 

Külföldi munkára a kamionsofőrök a legkeresettebbek

Ez derül ki az EURES nevű európai munkaügyi portál adataiból. Különösen németországi és spanyolországi munkáltatók keresnek kamionsofőröket. Jelentős igény mutatkozik még Norvégiában szellőzőberendezések szerelésében járatos szakemberek és orvosok iránt. Az érdeklődők a lakóhelyük szerint illetékes Foglalkoztatottsági Ügynökségekhez (AOFM) fordulhatnak. (RADOR Hírügynökség)

 

Az ország 23 vízgyűjtő medencéjében fenyeget árvízveszély

Ma éjfélig több erdélyi folyón, így a Körösök vidékén, de a Bánságban és Havasalföldön is narancsszínű figyelmeztető jelzés van érvényben. Hasonló figyelmeztetés érvényes holnap déli 12 óráig Máramaros és Bukovina legtöbb folyójára. (Radio România Actualităţi)

 

Letartóztatták a Román Gépkocsi-nyilvántartás (RAR) Iaşi-i kirendeltségének egyik tisztviselőjét

Az Országos Korrupcióellenes Ügynökség Dragoş Mandachet csúszópénz elfogadásával vádolja. Az ügyészek szerint 2019 és 2021 között a szóban forgó tisztviselő 12.000 eurót és 10.000 lejt kapott egy műszaki felügyelőtől azért, hogy számára kedvezően bíráljon el egy feljelentést, amelyben a műszaki felügyelőt azzal vádolták, hogy nem megfelelően végezte el a személygépkocsik időszakos műszaki vizsgáját. Dragoş Mandache esetében a Iaşi-i Törvényszék fog dönteni esetleges 30 napos előzetes letartóztatásba helyezéséről. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR