Imaginea scenei politice moldovenești

În Republica Moldova a început oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate de luna viitoare, o campanie despre care analiștii politicii de la Chișinău spun că va fi una dură, între formațiunile cu orientare pro-europeană și cele care privesc mai mult spre Moscova.

Startul campaniei a fost dat ieri de înregistrarea oficială a principalelor formațiuni aflate în cursă, după cum transmite de la Radio Chișinău Cristina Popușoi, care vine în Radiojurnal cu imaginea scenei politice moldovenești.

Reporter: În ordinea în care competitorii electorali vor figura în buletinele de vot, este vorba de Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Acţiunii Comune – Congresul Civic, Blocul electoral „Renato Usatîi”, Partidul Şor, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiștilor. Partidul Acțiune și Solidaritate, fondat de președinta Maia Sandu, anunță că va desfășura o campanie electorală corectă și curată pentru a câștiga încrederea cetățenilor. Unul din mesajele principale de campanie va fi „Pornim vremurile bune”, care amintește de sloganul fostului lider al formațiunii, Maia Sandu, la alegerile prezidențiale din toamnă.

Partidul Socialiștilor, al fostului președinte pro-rusul Igor Dodon, s-a limitat doar la un anunț privind înregistrarea blocului electoral, din care mai fac parte comuniștii lui Vladimir Voronin, care a fost șef de stat în perioada anilor 2001-2009. Încă un partid cu șanse reale de a accede în legislativ este cel al primarului orașului Bălți, Renato Usatîi. Acesta încearcă să rupă o parte cât mai mare din votanţii de orientare pro-estică. O altă formațiune care se regăsește în sondaje cu șanse de a rămâne în parlament este o partidul lui Ilan Şor, oligarhul fugar, care a fost condamnat de prima instanță în dosarul jafului bancar și care a părăsit Republica Moldova în 2019.

Şi în această campanie, lupta va fi una geopolitică și bătălia se va da între partida pro-europeană și cea pro-rusă, observă comentatorii politici./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 mai