2021. május 25

A második osztályosok megkezdték az országos felmérő vizsgákat

A román és a nemzeti kisebbségi iskolák második osztályos tanuló az országos felmérő vizsgákat a román, illetve az anyanyelvű írásbeli vizsgákkal kezdték meg kedden. A szóbeli vizsgákat e két tantárgyból szerdán tartják, mig a következő napokban a matematika vizsgára is sor kerül. Az országos kompetenciamérés pénteken fejeződik be, a nemzeti kisebbségek tanulóinak román irásbeli és szóbeli vizsgáival. Az Oktatási Minisztérium szerint a vizsgamódszert a nemzetközi tesztelési gyakorlat alapján dolgozták ki, a vizsgák közepes nehezségi fokúak és fizikai jelenléttel zajlanak, függetlenül attól, hogy milyen besorolási kategorába tartozik a település, ahol az illető iskola működik. A tanulóknak harminc perc alatt kell megoldaniuk a tételeket, míg eredményhírdetés körülbelül egy hét múlva lesz. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

Az EU állam- és kormányfői arra kérték a légitársaságokat, hogy kerüljék el Fehéroroszország légterét

Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői arra kérték a légitársaságokat, hogy kerüljék el Fehéroroszország légterét és megállapodtak abban, hogy kiterjesztik a szankciókat Lukasenko kormányának tisztségviselőire is. A döntést az Európai Tanács keretében hozták meg miután a Ryanair légitársaság Fehérorszország felett repülő gépjét leszállásra kényszerítették és a fedélzeten tartózkodó ellenzéki újságírót és barátnőjét letartóztatták. A 27-ek Roman Protaszievics és barátnője szabadon bocsátást kérték. Mésrészt, az Európai Tanács az „elfogadhatatlan incidens” kivizsgálását kérte a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettől. Az Európai Tanács ülése előtt Klaus Iohannis román államelnök a repülő eltérítését példátan esetnek minősítette. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

A képviselőház és a szenátus jogi bizottságai megvitattják a Nép Ügyvédje tevékenységére utaló jelentéséket

A képviselőház és a szenátus jogi bizottságai kedden megvitattják a Nép Ügyvédje által 2019-ben és 2020-ban kifejtett tevékenységére utaló jelentéséket. A jogász honatyák elemzik a Levéltárakat tanulmányozó országos tanács és a Törvényhozó Tanács 2018-ban és 2019-ben végzett munkájára vonatkozó jelentéseket is. A jogi és az emberi jogokat védelmező bizottságok megvitatják a Diszkriminációellenes Országos Tanács 2019-es tevékenységéről szóló jelentést. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum mintegy 1.500 alkalmazottja a kollektív elbocsátás mellett döntött

Ilyen körülmények között az alkalmazottak egyénenként tíz ezer euró kompenzációt kapnak. Mi több, az állam által fizetett szociális segélyben is részesülnek: a bányászok négy, mig az energetikai dolgozók két éven át. A komplexum adminisztrátora, Cristian Roşu megjegyezte: Mostanig összesen 1.488 kérvényt nyújtottak be: 883-at a bányászok és 605-öt a marosnémeti hőerőmű dolgozói. Az átszervezés után, következő lépésként új társaságot hoznak létre, hogy az elbocsátások után üresen marad munkahelyeket betudják tölteni. Mint ismeretes, a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum fizetésképtelenségben van, míg a marosnémeti hőerőmű működését március közepén állították le, köszénhiány miatt.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

A belügyi alkalmazottak fokozzák terepmunkájukat az egészségügyi védekezési szabályok betartásának ellenörzéséért

A belügyi alkalmazottak fokozzák terepmunkájukat az egészségügyi védekezési szabályok lakosság általi betartásának ellenörzéséért. Lucian Bode tárcavezető azt kérte a prefektusoktól, hogy az elkövetkező időszakban biztosítsák a rendfenntartó erők aktív jelenlétét a nyilvános helyeken, hogy megfelelően tájékoztassák az állampolgárokat a szabályokról, még a korlátozások enyhítése közepette is, tájékoztatott a belügyminisztérium sajtóközleménye.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.25)

Rozália Gănciulescu