Parlamentul a ratificat Tratatul Euratom

Realizator: Parlamentul a ratificat Tratatul Euratom privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene. Au fost 378 de voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri. În favoarea tratatului a votat și PSD, deși anunțase anterior că va condiționa votul de prezentarea în plenul reunit al Planului Național de Redresare și Reziliență. Înainte de acest vot, senatorii și deputații au dezbătut documentul prezentat de premierul Florin Cîțu. A urmărit discuțiile Amalia Bojescu.
Reporter: Premierul Florin Cîţu a reafirmat în fața parlamentarilor că Planul Național de Redresare și Reziliență are două componente importante: reforme și investiții. De sumele ce vor fi alocate către transporturi, educație, sănătate, economia verde sau digitalizare vor beneficia toate zonele țării. Şeful executivului a dat din nou asigurări că acest plan nu înseamnă reducerea veniturilor sau a pensiilor, reforma însemnând administrarea eficientă a banilor publici.
Florin Cîţu: Doar prin investiţii şi reforme putem să reducem sărăcia. Nu există altă soluție. De aceea, acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă este important. Investim şi în același timp facem reforme. Nu există altă soluție. Este nevoie de toată clasa politică pentru a atinge obiectivul acestui program de dezvoltare a României, pentru că este programul românilor.
Reporter: Președintele PSD Marcel Ciolacu spunea că actuala coaliție a vrut să deturneze un plan lăudabil al Uniunii Europene către clientela de partid și firmele sale de consultanță. Liderul social-democrat mai spunea că planul nu este unul de reformă, ci de austeritate.
Marcel Ciolacu: Tot ce ați propus a fost înghețarea veniturilor, creșterea vârstei de pensionare și majorarea taxelor pentru firme și populație. Domnule Cîţu, și dumneavoastră domnule Barna, vă place să credeți că sunteți apostolii transparenței, dar de fapt sunteți doar trompetele austerității.
Reporter: Din partea AUR, liderul deputaților George Simion a criticat documentul, în special faptul că România se împrumută 15 miliarde de euro în loc să acceseze bani europeni. Reprezentanții PNL, USR PLUS şi UDMR nu au luat cuvântul în plen. Planul Național de Redresare şi Reziliență nu a fost votat în Parlament, el a fost doar dezbătut.
Realizator: Nemulţumiţi de prezentarea făcută de premierul Florin Cîţu, social-democraţii au anunţat că vor depune o moţiune de cenzură pe 14 iunie./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 mai)