Revista presei internaţionale, 26 mai 2021

(2) RADOR: Revista presei internaţionale

RADOR (25 mai 2021) – Comunitatea internațională își înăsprește atitudinea în fața regimului din Belarus, după deturnarea unui avion în care călătorea ziaristul disident Roman Protasevici și după sechestrarea acestuia. „Deturnarea unui avion impusă de un stat nu poate rămâne fără ripostă”, titrează The New York Times. „Președintele statului Belarus a mers prea departe. Pentru Statele Unite, pentru Uniunea Europeană și pentru alte state responsabile, deturnarea unui avion de pasageri având drept scop răpirea unui jurnalist al opoziției e pur și simplu o încălcare mult prea periculoasă a normelor și nu poate trece fără niște grave consecințe. O relicvă a șefilor regionali din era sovietică, Lukașenko a devenit treptat mult mai represiv și mai dictatorial în cei 27 de ani ai guvernării sale. Avându-l pe vecinul său, președintele Rusiei, Vladimir Putin, ca spirit geamăn și ca protector, Lukașenko a ignorat constant criticile și sancțiunile Occidentului. Acțiunea lui Lukașenko se înscrie într-un tipar mai îngrijorător, la care recurg dictatorii pregătiți să încalce orice norme internaționale ca să ajungă la cei care îi critică. Durele atacuri asupra unor foști spioni ruși, precum Aleksander Litvinenko și Serghei Skripal, la adresa jurnalistului saudit Jamal Khashoggi și la cea a fratelui vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un se numără printre cele mai faimoase operațiuni de acest gen”, comentează The New York Times. Despre „sancţiuni europene cu dublu tăiş” scrie publicația franceză Liberation. Liderii UE au convenit să închidă spațiul aerian european avioanelor din Belarus. Iar numeroase companii europene au anunțat că vor evita să survoleze această țară. Însă „legăturile aeriene cu Europa ofereau adesea militanţilor amenintaţi de regim o poartă de ieşire din ţară, devenită cu atât mai preţioasă cu cât frontierele terestre sunt închise din luna decembrie. Dat fiind că UE devine inaccesibilă cu avionul, ca şi Ucraina, singura cale de ieşire din Belarus este acum spre Rusia. O perspectivă îngrijorătoare pentru cei care intenţionează să părăsească ţara”, notează Liberation. Iar France Presse anunță că miercuri, Consiliul de Securitate ONU va avea o reuniune de securitate privind cazul jurnalistului belarus arestat.
Pandemia de coronavirus se menține în atenția presei internaționale și a autorităților din întreaga lume. În Europa, liderii UE au aprobat certificatul sanitar care va facilita călătoriile în interiorul forului comunitar, în perioada pandemiei, informează AFP. Acest certificat va cuprinde informaţii care să ateste dacă titularul a fost vaccinat împotriva COVID-19, dacă s-a vindecat în urma unei infectări cu SARS-CoV-2 în ultimele şase luni sau dacă are un rezultat negativ la un test PCR efectuat în ultimele zile. Președintele Comisiei Europene a anunțat că infrastructura necesară pentru implementarea certificatului de vaccinare va fi gata la 1 iunie, menționează France24.
„Împreună cu un plan separat de a permite accesul călătorilor complet vaccinați din țări exterioare Uniunii, care va fi definitivat până la mijlocul lui iunie, Europa speră că industria sa turistică va recupera o parte din pierderile acumulate de la începutul pandemiei”, comentează France24.
Secretarul de Stat american Antony Blinken a început un turneu în Orientul Mijlociu, în încercarea de a consolida acordul de încetare a focului dintre israelieni şi palestinieni. Potrivit BBC, „în timp ce predecesorii lui Blinken au venit în zonă în speranţa că vor revitaliza procesul de pace în Orientul Mijlociu, scopul său este mai modest – acela de a obţine asigurări că acordul, care a pus capăt celor 11 zile de lupte, va rezista. Preşedintele Biden a spus că liderii israelieni s-au angajat să menţină pacea. Autorităţile israeliene au anunţat că permit accesul transporturilor de combustibil, medicamente şi alimente pentru sectorul privat din Gaza, pentru prima dată de la încetarea violenţelor. Un oficial al Departamentului de Stat a spus că este prematură forţarea altor discuţii de pace, dar că SUA rămân angajate pentru o soluţie cu două state”, menționează BBC. Statele Unite acţionează pentru ca Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza, să „nu beneficieze” de ajutorul pentru reconstrucţia acestei enclave palestiniene, devastată de confruntările cu Israelul, a dat asigurări secretarul de Stat american, citat de Le Monde. „Dacă Hamas întrerupe calmul şi atacă Israelul, răspunsul nostru va fi foarte puternic”, a ameninţat Benjamin Netanyahu într-o conferinţă de presă comună cu Antony Blinken, care şi-a reiterat „sprijinul total pentru dreptul Israelului de a se apăra”. După Israel, diplomatul american s-a deplasat la Ramallah, unde a discutat cu liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Potrivit Associated Press, secretarul Blinken a anunțat că SUA își vor redeschide consulatul la Ierusalim, „o decizie care restaurează relațiile cu palestinienii, retrogradate de administrația Trump”. „Sunt aici pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite în reconstruirea relațiilor cu Autoritatea Palestiniană și poporul palestinian, o relație bazată pe respect reciproc dar și pe convingerea că palestinienii și israelienii merită măsuri similare de securitate, drept la libertate și demnitate”, a arătat Antony Blinken după întâlnirea cu Mahmoud Abbas. Turneul secretarului american de Stat mai include vizite în Egipt și Iordania. Menționând rolul administrației de la Cairo de „mediator tradiţional între palestinieni şi israelieni”, France24 notează că „Egiptul este activ pentru a consolida încetarea focului între Israel şi Hamas. O delegaţie egipteană se află în enclava palestiniană pentru negocieri cu Hamas, organizaţie considerată teroristă de Statele Unite şi Uniunea Europeană”.
Într-un context dominat de relații diplomatice tensionate și de sancțiuni reciproce între SUA și Rusia, președinții celor două țări se vor întâlni la Geneva, pe 16 iunie, a anunțat Casa Albă, citată de Reuters. „Cei doi lideri vor discuta o serie întreagă de probleme urgente, în timp ce încercăm să restabilim predictibilitatea şi stabilitatea relaţiilor SUA-Rusia”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki. Joe Biden a declarat anterior că doreşte ca Vladimir Putin să înceteze să mai încerce să influenţeze alegerile din SUA, să oprească atacurile cibernetice dinspre Rusia asupra reţelelor SUA, să înceteze să mai ameninţe suveranitatea Ucrainei şi să îl elibereze din închisoare pe criticul Kremlinului, Aleksei Navalnîi. Oficialii ruşi au declarat pentru Reuters că apreciază acest summit ca fiind o oportunitate de a auzi direct de la Joe Biden care este poziţia SUA, după ce surse apropiate de guvernul rus au declarat că vin mesaje amestecate dinspre noua administraţie a SUA.

Florin Matei, Agenția de Presă RADOR