Guvernul îşi propune să modifice legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române

Executivul își propune să modifice în şedinţa programată să înceapă la ora 17:00 Articolul 36 din legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

Astfel, se stabilește o perioadă bine determinată pentru aplicarea măsurii, care se referă la conducerea unei persoane la sediul poliției. Petruța Obrejan are detalii despre acest proiect, dar și despre alte documente aflate în atenția Guvernului.

Reporter: Noutatea o reprezintă stabilirea clară a unei durate determinate de 8 ore, perioadă apreciată drept optimă atât pentru aplicarea măsurii de conducere a unei persoane la sediul poliției, pentru identificarea acesteia, cât și pentru desfășurarea activităților polițienești necesare.

Proiectul prevede în anumite condiții posibilitatea prelungirii acestei perioade, însă nu mai mult de 12 ore. Din expunerea de motive reiese, totodată, că se instituie în sarcina organelor de poliție obligația de a permite persoanei cercetate să părăsească sediul după finalizarea activităților, înainte sau după expirarea celor 12 ore, chiar în lipsa stabilirii identității.

Tot astăzi, executivul va aproba prin proiect de lege domeniile în care va putea emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare din lunile iulie -august. Astfel, actualul cabinet va putea emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

Pe ordinea de zi se află, de asemenea, și un memorandum referitor la contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții pentru susținerea realizării spitalelor regionale de urgență Cluj și Craiova./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 mai