Numărul bolnavilor de coronavirus trataţi în spitale a scăzut sub 1.000, declară premierul ungar Viktor Orbán

După o lungă perioadă de timp, este pentru prima oară când numărul celor trataţi de coronavirus în spitale a scăzut sub 1.000, iar numărul infecţiilor active este de sub 100.000, a declarat Viktor Orbán, premierul ungar, vineri dimineaţă, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului ungar de radio Kossuth.

Prim-ministrul a spus că dintre cei spitalizaţi, 121 de persoane au nevoie de ventilare mecanică. Numărul celor infectaţi este de 84.719. Aceşti oameni nu pot lucra încă, sănătatea lor este în pericol, iar printre ei se află şi persoane care luptă pentru viaţă. Şeful Guvernului de la Budapesta a declarat că joi, 25.000 de persoane au primit prima doză de vaccin, iar 117.000, rapelul. Acestea sunt veşti bune, dar în Ungaria încă mai există trei milioane de adulţi care nu au fost vaccinaţi, iar faptul că „acest virus nu va dispărea, este dovedit ştiinţific”.

Mulţi cred în mod eronat că deşi nu sunt vaccinaţi, vor putea scăpa de infecţie. „Virusul va găsi şi ultima persoană care nu este protejată”, iar noi ne putem proteja propria sănătate şi cea a familiei noastre numai prin vaccinare, a subliniat Viktor Orbán. Premierul a explicat că organizarea campaniei de vaccinare este o provocare uriaşă. Cu toate acestea, Ungaria poate fi mândră de faptul că a reuşit să obţină rezultate bune, chiar mai bune decât cele din Statele Unite, de exemplu, un loc în care se şi produc vaccinuri.

Viktor Orbán a menţionat că acum toată lumea se teme de mutaţia din India, însă vaccinurile utilizate în Ungaria pot învinge fără excepţie şi acest tip de virus. Potrivit premierului, faptul că mai multe state din UE ar putea să nu îi primească pe cei care au fost inoculaţi cu un vaccin din Est este doar un zvon.

Celelalte ţări nu vorbesc, încă, de călătorii; se află departe de acest punct, însă Ungaria încheie tot mai multe acorduri bilaterale care permit libera circulaţie, a subliniat premierul. În opinia şefului de guvern de la Budapesta, în luna iulie ar putea exista un certificat de vaccinare comun la nivelul UE, iar atunci, vaccinurile recunoscute în Europa vor trebui, obligatoriu, acceptate de toate statele. Cu privire la celelalte tipuri de vaccin, se va putea decide, însă nu există nicio ţară care să dorească să piardă turişti. Viktor Orbán a vorbit şi despre necesitatea de a trece de la apărare la relansarea economiei.

Premierul a menţionat, în acest sens, că cifrele din trimestrul doi reflectă deja rezultate încurajatoare. Despre summitul UE care a avut loc zilele trecute, şeful guvernului a spus că toată lumea consideră importantă protejarea climei, dar poziţiile diferă în ceea ce priveşte felul în care s-ar distribui poverile. Orbán a subliniat că împărţirea costurilor protejării climei nu este acceptabilă; în opinia ţărilor din Europa Centrală, clima este distrusă în primul rând de companiile mari, astfel că preţul nu ar trebui să fie plătit de oamenii de rând.

Viktor Orbán a specificat, de asemenea, că joi a discutat cu liderul partidului spaniol de dreapta VOX. „Sunt reluate vechile subiecte care au fost lăsate în urmă din cauza luptei împotriva epidemiei, subiecte precum protejarea climei şi imigraţia ilegală”, a spus Orbán. „În 2015, atunci când Ungaria a decis să construiască un gard, ţara a fost criticată şi de către Guvernul spaniol, însă acum, Spania are un gard mai înalt la frontieră”, a punctat Orbán.

Premierul Ungariei a vorbit, de asemenea, despre faptul că vineri va avea o întrevedere, la Londra, cu premierul britanic, Boris Johnson. Potrivit lui Viktor Orbán, nu este bine că Marea Britanie a părăsit UE, pentru că erau de acord cu privire la multe aspecte. Marea Britanie îşi dezvoltă, acum, relaţiile bilaterale, iar Ungaria trebuie, de asemenea, să construiască un parteneriat cu această ţară, cele două state fiind acum în căutarea domeniilor în care să colaboreze, a menţionat premierul ungar./lendrefy/dsirbu

MTI – 28 mai