Rezultatele competiției pentru bursa “Moștenitorii României muzicale”, acordată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera

Proiectul “Moștenitorii României muzicale”, care a pornit în 2018, a însemnat până în prezent 14 recitaluri și concerte la Sala Radio, susținute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internațională, dar și un dublu CD apărut în 2019 la Editura Casa Radio.

Din 2020, “Moștenitorii României muzicale” înseamnă și o bursă de 4.000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera.

În 2021, pentru a doua ediție a competiției pentru bursa “Moștenitorii României muzicale” s-au înscris 25 tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani, aplicațiile fiind transmise exclusiv online. Juriul care a analizat aceste aplicații este alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio, violistul Răzvan Popovici, inițiator și organizator al festivalurilor SONORO, violonistul Răsvan Dumitru, șef partidă vioara a doua în cadrul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca și membru al Cvartetului Arcadia, pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, manager al Filarmonicii din Brașov, și Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical. Membru delegat din partea Clubului Rotary Pipera: Dan Popescu, vicepreședinte al clubului și președinte al Comisiei de planificare strategică a districtului Rotary International 2241.

Juriul a dorit să evidențieze evoluția și proiectele propuse de doi candidați. Bursa în valoare de 4000 euro, indivizibilă, revine violoncelistului Cornelius Zirbo; pentru punerea în practică a proiectului propus, chitaristul Dragoș Ilie obține o sesiune de înregistrări în studiourile Radio România, în vederea realizării unui disc, precum și apariții în concerte alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca și Orchestra Filarmonicii din Brașov, pe parcursul stagiunii 2021-2022.

Luând în considerare încurajarea cât mai multor talente românești, ținând cont și de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni care prezenți în concurs, juriul a decis să acorde și alte beneficii.

Pianistul Dominik Ilisz, percuționista Sara Gheorghe și soprana Aida Pascu vor fi protagoniștii a două concerte “Moștenitorii României muzicale” ce urmează a fi susținute pe parcursul stagiunii 2021-2022 alături de Orchestra de Cameră Radio și, respectiv, de Orchestra Filarmonicii din Brașov.

Violonista Maria Marica va fi invitată să susțină un concert alături de Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca.

Pianiștii Dominik IliszNil Mladin și Karina Uță primesc câte o bursă SONORO – Interferențe.

Pianistul Ștefan Vârtejaru primește posibilitatea de a înregistra repertoriu românesc în studiourile Radio România.

Radio România Muzical și Clubul Rotary Pipera doresc să mulțumească tuturor muzicienilor participanți la selecția pentru bursa “Moștenitorii României muzicale”. Muzica românească are viitor doar prin cei care duc mai departe tradiția performanței și profesionalismului.

RADOR – 28 mai