Specialiștii de la Protecția Copilului trag un semnal de alarmă în privința mamelor minore

Realizator: Specialiștii de la Protecția Copilului din toată țara trag un semnal de alarmă în privința mamelor minore. Sunt din ce în ce mai multe și mai tinere, chiar și de 11 ani. Practic, sunt copii care au copii. Din păcate, ele refuză de cele mai multe ori ajutorul celor de la Protecția Copilului. Adrian Lungu ne spune care este situația în județul Sălaj.

Reporter: Cele mai multe mame minore provin din comunități vulnerabile, a declarat astăzi în ședința Colegiului prefectural din cadrul Instituției Prefectului Sălaj, directorul Direcției Județene de Asistență Socială și Protecție a Drepturilor Copilului, Violeta Milaș.

Violeta Milaş: Fenomenul este unul îngrijorător. În prezent, deja avem 43 de cazuri de mame minore, majoritatea din mediul rural. De anul acesta, ultimele două cazuri ne şochează, s-ar părea că există un copil de 11 ani.

Reporter: Situația mamelor minore este mai mult decât dificilă.

Violeta Milaş: Aceste mame minore nu au documente de identitate, certificate de naştere, buletine. Înregistrarea copilului este o problemă. Educația și cultura acestor familii este că este ceva normal să nască la această vârstă, dar refuză majoritatea cu vehemență servicii sociale.

Reporter: Autoritățile din domeniul protecției copilului apreciază că este nevoie de programe concrete de prevenirea unor asemenea situații, cu ajutorul școlii și a medicilor de familie./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 mai