2021. május 31

Hétfőn megérkezett Romániába a legnagyobb mennyiségű Pfizer/BioNTech-vakcina

A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatoktól hétfőn érkezett meg Romániába a legnagyobb vakcinaszállitmány, több mint egymillió adag, valamint 600 ezer adag AstraZeneca vakcina. A Gyermeknap előtt több oltási maratont szerveztek a 16-18 éves fiatalok számára. Mától a 12 és 16 év közötti gyermekeket is lehet regisztrálni oltásra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Észak-Atlanti-Fekete-tenger fórum, Bukarestben

„Románia a sebezhetőséggel szembeni ellenállásban hihetetlen tevékenységet fejtett ki”, nyílatkozta hétfőn, Bukarestben Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke, hozzáfűzve, hogy az Európai Unió azt javasolta, hogy a jövőben a kulcsfontosságú területeken működő vállalatok ne kerüljenek Európán kívüli országok ellenőrzése alá. Az Aspen Intézet és a George Marshall Alap által szervezett Észak-Atlanti-Fekete-tenger fórumon elhnagzott felszólalásában Maroš Šefčovič azt is elmondta, hogy „jó lenne, ha mindegyik uniós tagállamnak lenne egy ellenállóképességért felelős minisztere”. Az ellenállóképességgel összefüggésben az Európai Bizottság alelnöke rámutatott, hogy megérti, miért látja Románia a Fekete-tengert a nagyhatalmak érdekeinek kereszteződésében. „Olyan időszakban vagyunk, amikor eltávolodunk a multilateralizmustól és egy többpólusú világ felé tartunk, amelyben a nagyhatalmak versenyeznek, mig nekünk, demokratáknak, az Európai Uniónak és a NATO-nak jobban fel kell készülnünk. Ezért van négy dimenziónk: éghajlat, digitális, társadalmi és geopolitikai dimenzió. Bogdan Aurescu külügyminiszter kifejtette, hogy a bizalom az ellenállóképesség alapja és a bizalom kétféleképpen nyerhető el. „Az egyik út a hatékonyság. Ezt tesszük a NATO-ban és az EU-ban. Hatékonyabb intézményeket próbálunk kiépíteni – erről szól a NATO 2030 folyamat és az új stratégiai koncepció, akárcsak az Európa jövöjére vonatkozó konferencia, amely a bizalomnövekedés újabb módját jelenti, ami az állampolgárok részvételében konkretizálódik a hatékonyabb intézmények létrehozásának folyamatában”, magyarázta Bogdan Aurescu. Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes szerint a NATO és az EU demokráciáinak közös eszközök és kritériumok alkalmazásával kell biztosítaniuk ellenállóképességeiket, például a közvetlen külföldi befektetések ellenőrzése terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Az Euro-atlanti Rugalmassági Központ felavatása Bukarestben

Hétfő délután, Bukarestben felavatják az Euro-atlanti Rugalmassági Központot. Bogdan Aurescu külügyminiszter tájékoztatása szerint egy tervről van szó, amelyen Románia már kilenc hónapja dolgozik. A központ tevékenysége olyan sajátos területekre összpontosit, mint amilyen a kommunikáció és szállitás, illetve a feltörekvő és zavaró tehnológiákra való reagálásokra. A projektbe nemcsak a hazai szakembereket tervezi bevonni Románia, de az EU- és NATO-tagállamok, valamint a térségbeli partnerállamok szakértőit is. Az avatóünnepségen részt vesz Klaus Iohannis államelnök, Florin Cîţu miniszterelnök, Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes és Maros Sefcovic, az Erópai Bizottság alelnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Hétfőtől már lehet íratkozni az érettségi vizsga első szessziójára

A jelentkezési határidő június 4-e, amely egyben a tanév utolsó tanítási napját is jelenti a tizenkettedikesek és tizenharmadikosok számára. Az oktatási minisztérium honlapján közzétett tájékoztatás szerint az írásbeli vizsgák június 28-án kezdődnek, román nyelv és irodalommal, 29-én a szaktantárgyból és 30-án a választott tantárgyból lesz a vizsga, mig július 1-jén anyanyelvből és irodalomból mérik fel a végzősök tudását. Eredményhírdetés július 5-én lesz. A szóbeli vizsgákat a koronavírus-járvány miatt idén sem tartják meg. Az érettségi második szessziója augusztus 16-án kezdődik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)

Romániában 5,7 százalék volt áprilisban a munkanélküliségi ráta

Romániában 5,7 százalék volt áprilisban a munkanélküliségi ráta, ami 0,1 százalékpontos mérséklődést jelent az előző hónaphoz képest, közölte hétfőn az országos statisztikai intézet. A 15 és 74 évesek között 474 ezer állástalan volt, ami csökkenést jelent az előző hónapban jegyzett 485 ezerhez képest. A 25 és 74 évesek körében 4,6 százalék volt az állás nélküliek aránya.A statisztikai intézet közölte, hogy 2021-től új adatgyűjtési szabályok léptek hatályba az Európai Unióban, és a foglalkoztatás meghatározása is módosult, ezért arra figyelmeztetnek, hogy az idei adatoknak a tavalyiakkal való összevetése nem mérvadó. A régi számítási és adatgyűjtési szabályok szerint a munkanélküliségi ráta a 15 és 74 évesek körében 5,3 százalék volt tavaly áprilisban. Az új szabályok szerint a régi adatok kiigazítását az év végére ígérték.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.31)
Gănciulescu Rozália