Studiu al Organizației „Salvați Copiii” România

În perioada pandemiei un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, arată un studiu realizat de Organizația „Salvați Copiii” România. În cazul adolescenților, proporția celor afectați a fost și mai mare, iar consecințele, mai grave. Cu detalii, Adriana Turea.

Reporter: În centrele de consiliere psihologică ale organizației, cele mai frecvente diagnostice în cazul preșcolarilor au fost reprezentate de anxietate și dificultate de readaptare școlară. De asemenea, s-a constatat că diminuarea concentrării la orele online, precum și scăderea abilităților și a interacțiunilor sociale au condus la multiplicare episoadelor de furie și irascibilitate.

Totodată, imposibilitatea de a face activități în aer liber și de a ieși în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios. În cazul adolescenților, peste jumătate dintre cazurile înregistrate de centrele de consiliere ale „Salvați Copiii” reprezintă cazuri de anxietate. Îngrijorător este faptul că la această grupă de vârstă s-au înregistrat cinci tentative de suicid.

Ancheta a vizat datele de cazuistică ale centrelor de consiliere ale Organizației „Salvați Copiii”, având ca grupuri-țintă copiii și părinții beneficiari ai serviciilor de consiliere ale organizației. Cercetarea a fost efectuată în perioada martie 2020-martie 2021./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 1 iunie