Isaac Herzog este președintele ales al statului Israel, în urma votului din Knesset

Isaac Herzog este președintele ales al statului Israel, în urma votului de astăzi din Knesset, Parlamentul de la Ierusalim.

El va fi succesorul actualului președinte, Reuven Rivlin, pentru un mandat de șapte ani, care va începe în luna iulie, după cum relatează corespondentul nostru, Dragoş Ciocîrlan.

Reporter: Isaac Herzog, şeful Agenţiei evreieşti, va fi cel de-al 11-lea președinte al statului Israel, după ce a primit astăzi 87 de voturi în plenul Knesset-ului, Parlamentul de la Ierusalim. Adversara lui, câștigătoarea Premiului Israel, Miriam Peretz, a primit doar 27 de voturi. Dacă ar fi fost aleasă, devenea prima femeie președintă a Israelului.

Mandatul lui Isaac Herzog va începe pe 9 iulie, când se încheie mandatul de şapte ani al actualului președinte al statului, Reuven Rivlin. Isaac Herzog a fost președinte al Partidului Muncii, lider al opoziției. De asemenea, a fost ministru al asistenței sociale și al diasporei.

Premierul Benjamin Netanyahu și liderul Partidului Yamina, Naftali Bennett, l-au felicitat pe Herzog, iar președintele statului în exercițiu l-a sunat pe succesorul său căruia i-a spus că titlul de prim cetățean și sarcina de a proteja caracterul statului Israel, în special în acest moment, sunt responsabilități foarte grele.

Pe de altă parte, Yair Lapid, liderul partidului de centru Yesh Atid, „Avem viitor”, desemnat de actualul președinte al Israelului, are mandat până la miezul nopții pentru a anunța formarea unui nou guvern./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 iunie