Cafeaua şi ceaiul sunt revigorante, însă nu pot neutraliza lipsa somnului

Băuturile cu cofeină revigorează, însă nu pot neutraliza lipsa somnului şi nici nu pot preveni greşelile la locul de muncă sau accidentele rutiere, potrivit oamenilor de ştiinţă americani.
„Nu există niciun substitut pentru un somn bun”, susţin psihologii de la Universitatea din Michigan. Cercetătorii au studiat 275 de voluntari, care avuseseră o noapte „albă”, îndeplinind o serie de sarcini, de la simpla concentrare, la activităţi care necesitau mai multă atenţie. Cofeina a ajutat la concentrare, însă nu şi la acţiuni complexe. Potrivit coordonatorului studiului, dr. Kimberly Fenn, profesor de psihologie, lipsa somnului perturbă ambele activităţi. „Privarea de somn permanentă nu numai că afectează activitatea cognitivă şi modifică starea de spirit, dar poate şi să slăbească imunitatea. Cofeina creşte energia, reduce somnolenţa, poate chiar îmbunătăţi starea de spirit, dar în niciun caz nu poate înlocui un somn bun pe parcursul nopţii”, a subliniat dr.Fenn. Mascarea somnolenţei cu cofeină poate fi chiar periculoasă pentru persoanele care trebuie să fie foarte precise în activitatea lor, cum ar fi chirurgii, piloţii, ofiţerii de poliţie.
Voluntarii au primit câte 200 de mg de cofeină pură înainte de a se evalua cât de bine se descurcă cu sarcinile atribuite./ddaniela

www.novini.bg – 3 iunie