2021. június 4

Ittasan vezetett az államtitkár, majd beadta lemondását

Oltean Csongort ma hajnalban ittas vezetésen érték tetten – közölte mai Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke hozzátette: „Az ifjúsági államtitkár beadta a lemondását, amit elfogadtam és továbbküldtem a miniszterelnöknek. Oltean Csongor tette elfogadhatatlan, ezért ő vállalta a következményeket. Az esetet a továbbiakban nem kommentáljuk”. (RADOR Hírügynökség)

Gyászmegemlékezés és ünnepség a Trianoni Békeszerződés aláírásának 101-ik évfordulóján Kovászna megyében

Amint arról Mălina Negrea, a közszolgálati rádió riportere beszámolt ma a Székely Nemzeti Tanács szervezésében Sepsiszentgyörgy központjában egyházi szertartásokkal és kulturális programokkal emlékeznek meg a Trianoni Békeszerződés aláírásának 101-ik évfordulójáról. Ugyanakkor a „Calea Neamului” (Nemzetség Útja) elnevezésű román civil szervezet ünnepi felvonulást szervez ugyanazon esemény alkalmából. A szervezők szerint a menet a Román Katona Szobrától indul és a Mihai Vitezul szoborcsoporthoz érkezik meg. A szervezők szerint a rendezvényhez más civil szervezetek is csatlakoznak az ország más részeiből. (Radio România Actualităţi)

„Beoltod magad és nyersz” – a Román Lottótársaság is bekapcsolódik az oltás-kampányba

Június 14-ike és 27-ike között kerül sor a szóban forgó kampányra, amelyen csak azok vehetnek részt, akik igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Akik ebben az időszakban 6 a 49-ből, vagy 5 a 40-ből típusú sorsjegyet vásárolnak, kapnak egy ingyenes szelvényt, amellyel részt vehetnek a július 4-i sorsoláson. A személyes adatokkal kitöltött szelvények közül kihúzott nyertesek összesen 100.000 lejt nyernek, amely a következőképp oszlik meg: öt darab 10.000 lejes és egy darab 50.000 lejes nyeremény. (RADOR Hírügynökség)

Megkezdődik a 12 – 16 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltása

A beíratkozások az elmúlt két napban kezdődtek meg. Az előjegyzéseket a szülők adatlapján kell megtenni, akiknek a hozzájárulása szükséges az oltás beadásához. A serdülők a Pfizer – BioNTech cég által gyártott és az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott védőoltást fogják megkapni. Ugyanakkor Romániában csökkent az oltási kedv, de a fertőzések száma is.

Ciprian Sasu a közszolgálati rádió riportere elmondta, hogy bár az oltási maratonoknak, az úgynevezett „autós oltásoknak” és az oltás-karavánoknak nagy sikere volt, az utóbbi időben egyre kevesebben akarják megkapni a koronavírus elleni védőoltást. Aggasztó, hogy folyamatosan csökken azoknak a száma, akik az első oltásra jelentkeznek.

Ioana Mihăilă, egészségügyi miniszter egy televíziós műsorban aggasztónak nevezte a jelenséget, hozzátéve, hogy elsősorban a vidéki lakosság körében alacsony az átoltottság. Jó hír azonban, hogy egyre csökken az új fertőzöttek száma. Hat megyéből egyetlen esetet sem jelentettek, 20 megyében pedig ötnél kevesebb fertőzést igazoltak. (Radio România Actualităţi)

Mindössze 35 perc alatt elfogyott a háztartási gépek roncsprogramjára szánt pénz

Ezt a Környezetvédelmi Alap Ügykezelése közölte saját Facebook-oldalán. Az értékjegyek hétfőtől lesznek értékesíthetők. Az első szakaszban televízió-készülékeket, laptopokat és táblagépeket lehet vásárolni. Az új termékekért cserében, hasonló kategóriájú készülékeket kell leadni, kivételt a laptopok és a táblagépek képeznek. Minden egyes régi televízióért 400, a laptopokért 500, a táblagépekért 300 lejt vonnak le az új készülék árából.

A háztartási gépek roncsprogramjának első szakasza a múlt hónap közepén kezdődött. Az akciónak lesz egy harmadik szakasza is, amikor ruhaszárítókat, légkondicionáló berendezéseket és porszívókat lehet újakra cserélni. A program ez évi költségvetése 75 millió lej, ami majdnem a kétszerese a 2019-es évinek. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR