Declaraţii ale premierului Florin Cîțu, după şedinţa de guvern

Realizator: Guvernul nu va accepta o nouă majorare a alocațiilor pentru copii – a declarat ieri premierul Florin Cîțu. Precizările au fost făcute după o şedință a executivului în care s-au discutat și alte subiecte. Astfel, potrivit șefului guvernului, noua lege a sistemului public de pensii va intra în vigoare în 2023. Florin Cîțu a anunțat, totodată, că săptămâna viitoare va fi aprobat actul normativ privind interzicerea cumului pensiei cu salariul de la stat. De asemenea, prim-ministrul a dezvăluit că nu este adeptul unei taxe care să descurajeze înmatricularea mașinilor vechi, dar că mizează pe alte măsuri.
Reporter: Andrei Șerban: Premierul Florin Cîțu a reamintit, joi, că bugetul în acest an nu mai prevede o nouă creștere a alocațiilor pentru copii, în afara celei care s-a făcut deja la începutul anului. În legătură cu noua lege a pensiilor premierul a anunțat că și-a propus aprobarea proiectului de lege în guvern anul viitor, în trimestrul doi, apoi în parlament în trimestrul patru și intrarea în vigoare a legii în primul trimestru din 2023. Florin Cîțu a prezentat unele principii ale noii legi, printre care creșterea pensiilor mici.
Florin Cîțu: Spunem că este o prioritate să creștem pensiile mici, nu spunem că celelalte nu vor crește şi, un alt lucru pe care îl spunem, este că nu vom avea creșteri ad hoc de pensii. Nu vom mai permite să vină cineva să spună anul ăsta creștem pensiile cu 70% că așa vreau eu, fără niciun fel de analiză, studiu de sustenabilitate și așa mai departe.
Reporter: Premierul a mai spus că este posibil ca din 2023 să înceapă creșterea graduală a vârstei de pensionare pentru femei. Executivul a mai adoptat joi și un act normativ prin care li se permite restaurantelor să organizeze nunți, botezuri și alte evenimente private până la ora 2:00. Astfel a fost prelungit cu două ore timpul alocat acestor evenimente.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 iunie)