Protest la Chişinău faţă de decizia CEC de organizare a unui număr insuficient de secţii de votare în străinătate

Sute de persoane au protestat ieri la Chișinău față de refuzul Comisiei Electorale Centrale de a suplimenta numărul de secții de votare în țările occidentale, unde în ultimii ani s-a înregistrat o mobilizare bună a electoratului proeuropean.
Reporter: Natalia Zaharescu (Radio Chișinău) – Manifestanții au argumentat că s-ar dori astfel fraudarea alegerilor, prin limitarea accesului la vot pentru alegătorii din străinătate. Decizia a fost criticată de președinta Maia Sandu, care a calificat-o ca fiind o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze și o încălcare sfidătoare a legii, acuzându-i pe membrii CEC de faptul că ar face jocurile politice ale socialiștilor, conduși de Igor Dodon. Acuzațiile au fost respinse de membrii Comisiei, iar PSRM, care candidează la anticipate în cadrul unui bloc electoral cu Partidul Comuniștilor, nu a comentat pe marginea acestui subiect.
Reacții au venit și de la Bruxelles: președintele delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, a calificat refuzul Comisiei Electorale de la Chișinău de a organiza mai multe secții de votare în străinătate drept o sfidare la adresa cetățenilor Republicii Moldova.
Pe de altă parte, Comisia Electorală a majorat de la 42 la 44 numărul secțiilor pentru alegătorii din regiunea transnistreană care, la scrutinele anterioare, erau transportați organizat și plătiţi să voteze în favoarea unor candidați, în special de orientare prorusă.
Realizator: Radio Chișinău precizează că totuși Comisia Electorală Centrală ar putea decide, în cadrul unei ședințe de astăzi, formarea a 24 de secții de vot suplimentare pentru diaspora./eradu/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 iunie