Turneul european al preşedintelui american

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden a purtat luni o discuție telefonică cu omologul său ucrainean  Volodimir Zelenski, prin care l-a invitat în Statele Unite pentru o întrevedere personală – a transmis agenţia de ştiri MTI, citând anunţul consilierului de securitate al preşedintelui american, Jake Sullivan.

La mijlocul lunii iunie, Joe Biden va avea o întâlnire în Elveţia cu preşedintele rus Vladimir Putin. Şeful administraţiei americane l-a asigurat pe Zelenski de hotărârea SUA de a susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, adăugând că îl aşteaptă la Casa Albă în cursul verii pe preşedintele ucrainean.

Joe Biden va sosi miercuri în Europa. De când a fost învestit în funcția de preşedinte al Statelor Unite, acesta va fi prima sa vizită oficială în străinătate. Începând de vineri preşedintele va participa la Cornwall în Marea Britanie la summitul G7, după care în 14 iunie va pleca la Bruxelles, la întâlnirea liderilor statelor membre NATO, de unde va călători la Geneva pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

Potrivit opiniei analiştilor, prin convorbirea telefonică de luni cu preşedintele Zelenski, Joe Biden a dorit să semnaleze că va apăra statul din Estul Europei pe parcursul discuţiilor sale cu Putin.

Sullivan a anunţat totodată că în cadrul summitului NATO de la Bruxelles Joe Biden probabil va discuta şi cu preşedintele Turciei, Recep Tyyip Erdoğan. Se presupune că în cadrul convorbirilor se va discuta şi despre Siria şi Afganistan şi se vor căuta soluţii pentru rezolvarea diferendelor politice dintre SUA şi Turcia, apărute mai ales pentru încălcarea drepturilor omului de către conducerea din Ankara.

Székely Ervin, RADOR