Revista presei internaţionale – 9 iunie 2021

Concretizarea certificatului european Covid avansează bine pe plan tehnic, peste un milion de cetăţeni ai UE având deja un asemenea document, informează La Libre Belgique. Certificatul le va permite oamenilor să circule în UE din motive de muncă, familiale și pentru petrecerea timpului liber și, totodată, va garanta o protecție ridicată a datelor, asigură Agenția italiană de știri ANSA.

Ipoteza unei „scurgeri” a virusului COVID-19 dintr-un laborator chinezesc din Wuhan ar merita o investigație suplimentară – aceasta este concluzia la care a ajuns un laborator național din Statele Unite cu privire la originile coronavirusului, potrivit The Wall Street Journal. Studiul a fost realizat în mai 2020 într-un laborator din California și a făcut obiectul analizei Departamentului de Stat, fiind dezvăluit abia după ce președintele american Joe Biden a cerut public o anchetă în această privință, explică Il Messaggero.

Ministrul turc al afacerilor Externe a efectuat prima vizită la nivel înalt la Paris, unde s-a întâlnit cu omologul său francez, o întâlnire care vine după un an de tensiuni pe mai multe dosare, precum Libia, Siria, Mediterana de est sau ofensiva Parisului contra influenţei turce asupra islamului în Franţa, notează France24. În plan bilateral, cei doi miniştri au amintit dorinţa lor de a organiza următoarea sesiune a comitetului mixt economic şi comercial Franţa-Turcia (JETCO) în această toamnă, în contextul în care Ankara îşi înmulţeşte, de la începutul anului, gesturile faţă de aliaţii occidentali şi regionali, pentru a ieşi din izolarea sa tot mai mare pe scena regională şi internaţională, comentează France24. Ce se află în spatele creșterii alianței strategice dintre Turcia și Polonia? întreabă The New Arab, de la Londra. Un acord recent cu Varșovia consolidează o relație cheie cu UE pentru Turcia, demonstrând în același timp că Ankara poate face parte din politica de descurajare a NATO față de Rusia, explică The New Arab. Totodată, creșterea alianței Polonia-Turcia este mai mult decât o simplă cooperare bilaterală, ea făcând parte dintr-un mecanism de cooperare trilateral stabilit între Turcia, Polonia și România, în urmă cu câțiva ani, ca răspuns la politica agresivă a Rusiei față de Moldova, Ucraina și Georgia, precum și în regiunea mai largă a Mării Negre, analizează The New Arab.

Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să apere orice aliat care este ameninţat de Rusia și de Belarus, a dat asigurări secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru La Repubblica. Printre principalele ameninţări şi provocări pentru NATO și pentru multilateralism, Stoltenberg a enumerat întărirea cooperării dintre Rusia și China la nivel politic și militar, precum și terorismul și atacurile cibernetice, scrie ziarul itanian. În celași timp, Jens Stoltenberg și președintele SUA, Joe Biden, au examinat strategia comună a NATO şi SUA față de Rusia, în cadrul unei runde de convorbiri de la Washington, notează Ria Novosti. După ce Jens Stoltenberg a spus că NATO așteaptă un răspuns din partea Moscovei la propunerea de convocare a Consiliului Rusia-NATO, adjunctul ministrului rus de Externe, Aleksandr Gruşko, a declarat că Moscova nu evită dialogul cu NATO, dar o astfel de discuție nu poate fi serioasă dacă Alianța nu acceptă propunerile Rusiei privind dezescaladarea și nu decide restabilirea contactelor normale pe linie militară, citează Ria Novosti. În același timp, Rusia monitorizează îndeaproape transferul și desfășurarea de forțe NATO în Europa, în timpul exercițiului Defender Europe, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care consideră aceste exerciții NATO ca fiind cele mai ample din ultimii 30 de ani, reține Russia Today. Totodată, Ambasada Federaţiei Ruse din Statele Unite a calificat exercițiul internațional Arctic Challenge al Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa (USAFE-AFAFRICA) drept provocator, spunând că aceste manevre militare nu favorizează construirea unei încrederi reciproce în Europa, adaugă Russia Today.

În SUA, Departamentul Justiției a anunțat că nu va mai solicita dispoziții judiciare pentru a obține istoricul convorbirilor unor reporteri, după o serie de dezvăluiri referitoare la anchetatori care au încercat – și în unele cazuri au și reușit – să obțină informații privindu-i pe jurnaliștii de la Washington Post, New York Times și CNN, anunță The Washington Post. Noua politică e mai bună decât regulile anterioare, care s-au dovedit a fi deficiente în a proteja jurnalismul, dar nu e clar dacă noile reguli vor supraviețui sfârșitului de mandat al administrației Biden, așa încât Congresul ar trebui să consfințească prin lege protecții permanente pentru jurnaliști, crede ziarul american.

Cristina Zaharia, RADOR