Vizita în România a președintelui israelian, Reuven Rivlin

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va vorbi astăzi în Parlamentul României, la o ședință comună a celor două Camere. El este de ieri în vizită de stat în România la invitația președintelui Klaus Iohannis, o vizită care – potrivit Administrației Prezidențiale – reflectă faptul că statul Israel rămâne un partener cheie cu valențe strategice al României în Orientul Mijlociu. Președintele israelian s-a întâlnit și cu premierul Florin Cîțu, după convorbirile oficiale de la Palatul Cotroceni.
Reporter: Oana Bâlă: Relațiile dintre România și Israel sunt fundamentate pe legături solide de ordin istoric – a declarat președintele Klaus Iohannis – și a precizat că țara noastră este un model în privința inițiativelor pentru păstrarea memoriei Holocaustului și combaterea antisemitismului. Şeful statului s-a referit și la recentele violențe cărora le-au căzut victime atât israelieni, cât și palestinieni, şi a spus că este necesară reluarea discuțiilor directe care să conducă la soluția celor două state în conflictul israeliano-palestinian.
Klaus Iohannis: România consideră că atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în pace și securitate și militează alături de principalii săi parteneri internaționali pentru avansarea soluției celor două state în parametrii fixați de dreptul internațional.
Reporter: La rândul său, președintele israelian, Reuven Rivlin, a amintit că România a fost singura țară din blocul comunist care niciodată nu a rupt legăturile cu Israelul.
Reuven Rivlin: Noi desigur că nu uităm istoria. În trecut, antisemitism violent, pogromuri, omoruri, în special în timpul Holocaustului, dar ceea ce e mult mai important e că conducerea României a făcut sigur că istoria nu va fi uitată și că România este obligată de luptă fără compromisuri împotriva antisemitismului.
Reporter: Președintele Reuven Rivlin a avut o întrevedere şi cu premierul Florin Cîţu, în cadrul căreia s-a stabilit că este nevoie ca o ședință de guvern comună România – Israel să aibă loc până la finalul pandemiei, pentru o cooperare și mai strânsă între cele două țări./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 iunie