BANK WARS.GR: Ce se întâmplă cu compania românească City Insurance – O „bombă” a asigurărilor pentru mii de proprietari de maşini

Aproximativ 180.000 de conducători auto asigurați din Grecia sunt în pericol de a rămâne în aer dacă va fi pus lacătul pe compania City Insurance de către autoritatea românească de supervizare (ASF).
Comunicarea cu managerul sau cu un reprezentant al City Insurance nu a fost posibilă. Toate liniile afişate pe site-ul companiei conduc către linia de asistență. Numărul de telefon mobil afișat pe pagina web pentru anunțurile privind daunele blochează primirea de apeluri, în timp ce alte două numere trimit către Total Care, care funcționează, după cum se precizează, până la ora 14:00.
Compania de asigurări din România a fost plasată sub administrare specială de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a României, întrucât şi-a „cosmetizat” situațiile financiare și a declarat că dispune de 125 de milioane de euro în numerar, care, după cum s-a dovedit, nu existau în conturile sale.
Pentru City Insurance, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România a impus un regim de administrare specială în urma auditurilor efectuate. Și chiar dacă este o companie de top în România în domeniul asigurărilor auto, autorizațiile membrilor consiliului au fost revocate.
Revocarea a fost urmată de o notă de plată în valoare totală de 8 milioane de lei pentru membri și consiliul de supraveghere pentru încălcări ale normelor.
A urmat o nouă amendă în valoare de 2,9 milioane pentru încălcarea unor obligaţii de supraveghere.
Printre cei implicați se numără şi fostul CEO al Ethniki Insurance Spyros Mavrogalos, care a fost alegerea conducerii de atunci a National Bank of Greece, după activitatea sa în domeniul reasigurărilor, şi a ajuns în consiliul de administrație al City Romania. Însă Mavrogalos a fost considerat de către instituţia de supraveghere din România, drept non Fit and Proper şi i-a fost aplicată o amendă individuală de 200.000 de euro.
Faptul că Spyros Mavrogalos (șef al Ethiniki Insurance până în 2016) a pierdut calitatea de «fit and proper» din partea unei autorității de supraveghere din UE este ceva care îi afectează capacitatea şi în Grecia.
O altă persoană căreia i-a fost aplicată o amendă individuală (aproximativ 200.000 de euro) este doamna Aelita Arampova, soția CEO-ului companiei Matrix, D. Tsesmetzoglou, iar întrebarea este dacă doamna Arampova participă și la Consiliul de administrație al Matrix Grecia.
Se vor depune eforturi ca dimensiunea problemei create să fie acoperită temporar de Fondul de garantare care a preluat administrarea companiei, temporar.

Gaura neagră

Deficitul de capital se apropie de 170 de milioane de euro, potrivit surselor de știri din România. Potrivit acelorași surse, indicatorul de lichiditate al companiei este de doar 0,16 faţă de 1 cât este obligatoriu. Cel mai grav este că firma a prezentat situații financiare care nu au fost niciodată confirmate de banca despre care se spunea că le-ar fi emis. Scopul a fost de a-i convinge pe asiguraţi că dispune de nivelul necesar de adecvare a capitalului.

Îngrijorare pentru mii de asigurați

City Insurance nu este companie de asigurări în Grecia, însă funcționează în regim de prestare liberă de servicii.
Sunt bulversaţi mii de șoferi și proprietari Rent a Car din Chania și restul Cretei, care și-au asigurat vehiculele la compania românească City Insurance. Compania de asigurări din România avea reprezentanţă în Chania și chiar a înregistrat cifre semnificative, deoarece se estimează că aproximativ 3.000 de vehicule private și închiriate sunt asigurate prin această companie.
Dacă firma de prestări libere de servicii scapă de faliment, o situaţie bună ar fi ca semnăturile pentru transferurile de portofolii și contractele de asigurare auto să ajungă la alte companii de asigurări.

Τι συμβαίνει με τη ρουμανική City Insurance; – Ασφαλιστική “βόμβα” για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ


Traducerea: Carolina Ciulu/cciulu/czaharia

BANK WARS (Grecia), 9 iunie 2021