2021. június 11

Legkésőbb négy nap múlva megnyitják a Transalpina utat

Ezt Corneliu Răducan Morega, Gorj megye prefektusa jelentette be ma a közszolgálati rádió műsorában. Az ország legmagasabban fekvő közútját, amelyik a Páring-hegységet szeli át, a téli időszakban lezárják. Jelenleg a tél folyamán keletkezett kátyúkat temetik be, ezt követően a turisták biztonságosan kelhetnek át az úton – nyilatkozta a prefektus.

Tavaly a Transalpinát már május 23-án megnyitották, az idén azonban az elmúlt 35 év leghűvösebb tavasza miatt az időjárási viszonyok csak most tették lehetővé, hogy megnyissák az utat a forgalom előtt. A Transalpina út Gorj, Vâlcea, Szeben és Fehér megyéket érinti. A közút legmagasabb pontja egy mintegy 20 km-es szakasz, amelyik Vâlcea megyében található. A műúton csak nappal lehet közlekedni olyan gépkocsikkal, amelyeknek a maximális súlya nem haladja meg a 7,5 tonnát. A megengedett sebesség óránként 30km/ó. (Radio România Actualităţi)

Biztonságosak a kulturális rendezvények

A Művelődési Minisztérium mai közleménye szerint az elmúlt hónapban kísérleti jelleggel megtartott rendezvényeken több mint 1300 személy vett részt. Közülük mindössze egy esetben igazoltak, koronavírus-fertőzést, ami statisztikai szempontból nem releváns. Az is valószínűsíthető, hogy a szóban forgó személy az esemény után kapta el a kórt. Összesen négy előadást tartottak, ezek közül kettőt Bukarestben és kettőt Kolozsváron. A rendezvényekre kizárólag online lehetett jegyeket vásárolni, a nézőtér befogadóképességének legfeljebb a 70%-át tölthették be. Az előadásokon azok vehettek részt, akik oltási igazolvánnyal rendelkeztek, átestek a betegségen, vagy két napnál nem régebbi negatív Covid-tesztet mutattak fel. A védőmaszk használata kötelező volt és minden résztvevő megadta a telefonszámát azért, hogy utólag ellenőrizhetőek legyenek az esetleges fertőzött személyek kapcsolatai. (RADOR Hírügynökség)

A nyolcadikosok ma befejezik a tanévet

Az Oktatásügyi Minisztérium által elfogadott program szerint ez egyben azt is jelenti, hogy elvégezték az általános iskola felső tagozatát. A végzős diákok számára június 22-ike és 25-ike között tartják meg az országos felmérő-vizsgákat, elsőként román nyelv és irodalomból. A vizsgaeredményeket június 29-től kezdődően függesztik ki, fellebbezni 30-ig lehet. A végleges eredményeket július 4-ig teszik közzé. (RADOR Hírügynökség)

Tovább csökkent az ország lakosságának a száma

Az áprilisban elhalálozottak száma 7.619-el volt nagyobb mint egy évvel korábban – közölte tegnap az Országos Statisztikai Hivatal (INS). A Covid – 19 járvány körülményei között 2021 márciusa a halálozások számának növekedését tekintve a harmadik helyen áll a tavalyi év novembere és decembere mögött. Áprilisban szintén magas volt a halálozások száma – 29.518, ami 381-el kevesebb, mint a márciusi érték.

Ezzel szemben a születések száma csökkenő tendenciát mutat. Áprilisban 16.854 volt a negatív népszaporulat értéke, ami azt jelenti, hogy az elhunytak száma 2,3-szor volt nagyobb mint az újszülötteké. Az INS adatai szerint áprilisban 12.664 gyerek született, ami 942-vel kevesebb mint a márciusi érték és 1.756-al kevesebb mint volt 2020 áprilisában. (RADOR Hírügynökség)

Emelné a jegyárakat a CFR vasúttársaság

Ezt ma jelentette be Ovidiu Vizante, a cég vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a végső döntést ebben az ügyben a Közlekedésügyi Minisztérium hivatott meghozni. A CFR 15-16 százalékos áremelést javasol annak érdekében, hogy ellensúlyozza az éves inflációt. A CFR legutóbb 2013-ban emelte a jegyek árát. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin