Despre politicieni şi jurnalişti s-au cules informaţii în secret în timpul administraţiei Trump

Ministerul Justiţiei din Statele Unite a dispus efectuarea unei anchete interne într-o cauză care vizează culegerea ilegală de informaţii privind congresmeni democraţi şi jurnalişti, a declarat vineri inspectorul şef al instituţiei, Michael Horowitz – scrie US Today. Potrivit informaţiilor, în perioada administraţiei Donald Trump Ministerul Justiţiei, prin firma de high-tech Apple au cules aşa numite metadate cu privire la persoane considerate adversari politici ai guvernului.

„Scopul anchetei este de a stabili dacă ministerul în cadrul procedurii a respectat sau nu principiile aplicabile, precum şi dacă astfel de prelucrări de date s-au bazat pe considerente corecte” – scrie comunicatul semnat de Horowitz. Acesta a adăugat că „dacă situaţia o va cere, atunci „biroul inspectorului şef va analiza şi alte chestiuni care vor apărea în cursul anchetei”.

Ministerul Justiţiei în cursul anilor 2017 şi 2018 verificând unele scurgeri de date în legătură cu Rusia, a obţinut datele personale ale deputaţilor Adam B. Schiff şi Eric Swalwell, precum şi ale angajaţilor şi membrilor de familie ai acestora. Ministerul, pe parcursul săptămânilor trecute, a comunicat mai multor jurnalişti de la postul de televiziune CNN şi publicaţiilor The Washington Post şi The New York Times că date similare au fost culese şi despre ei.

La doar câteva ore după anunţul lui Horowitz, liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer şi preşedintele comisiei juridice din Senat, Dick Durbin i-au somat pe cei doi foşti miniștri ai justiţiei în perioada administraţiei Trump, respectiv pe Bill Bart şi Jeff Sessions pentru a depune mărturie în faţa comisiei juridice din Senat. „Este stupefiant faptul că ministerul justiţiei lui Trump a comandat în secret metadatele deputaţilor membri în comisia de supraveghere a serviciilor secrete precum şi a colegilor şi membrilor familiilor acestora, printre care este şi un minor. Acesta este un caz grav de abuz de putere” – scrie în comunicatul semnat de cei doi senatori.

În opinia lui Schumer şi Durbin cazul trebuie cercetat atât de Ministerul Justiţiei, cât şi de Congres. „Barr şi Sessinos, ca foşti miniştrii ai justiţiei trebuie să depună mărturie sub jurământ în acest caz” – precizează comunicatul citat de Televiziunea ABC News.

Székely Ervin, RADOR