România, debut în găzduirea unui meci de fotbal dintr-un turneu final internaţional

Pentru prima dată, România găzduiește astăzi un meci de fotbal din programul unui turneu final de campionat european sau mondial. Austria – Macedonia de Nord se joacă de la ora 19:00 pe Arena Națională din București, în grupa C de la Euro 2020. Dacă s-ar fi calificat, echipa României ar fi intrat diseară pe gazon. Evenimentul este umbrit, prin urmare, de absența naționalei noastre de la sărbătoarea fotbalului continental, dar și la propriu – de această dată, de norii care amenință capitala.

Ploaia de ieri a inundat terenul deoarece acoperișul stadionului nu poate fi închis, potrivit directivelor UEFA. Se încearcă astfel uniformizarea condițiilor de joc pe cele 11 arene, dotate sau nu cu prelată retractabilă. În consecință, ieri austriecii s-au mutat în Ghencea pentru antrenamentul oficial, unde au împărțit fairplay terenul stadionului Steaua cu adversarii nord-macedoneni.
Microbiștii care vor privi meciul din tribune trebuie să știe că accesul în incinta Arenei Naționale se va face pe baza biletului și a brățării corespunzătoare, inscripționată cu seria unică personală. Indicații vor primi, la nevoie, de la cei 2.000 de voluntari îmbrăcați în costume turcoaz din București. 850 vor fi dispersați în complexul Arenei. Suporterii mai au timp până la ora 16:00 să-și ridice brățările de acces din centrele medicale acreditate la Euro 2020, localizate în toate cele șase sectoare. Li se vor verifica documentele medicale, respectiv dovada vaccinării, a vindecării de COVID-19 sau rezultatul negativ arătat de testul PCR făcut cu 72 de ore înaintea meciului. O a patra opțiune constă în testarea rapidă chiar în centrul medical.
Arena Națională va fi deschisă publicului în limita a 25% din capacitate. La fel și în celelalte două partide din grupa C. Doar în faza optimilor procentul va crește la 50%.
Cei aproape 14.000 de suporteri trebuie să evite deplasarea cu mașinile pe câteva artere din împrejurimi. Oprirea și staționarea sunt interzise pe străzile Vatra Luminoasă, Ion Coravu, Pierre de Coubertin, Şerbănică Vasile, Tony Bulandra și Bulevardul Basarabia, iar de la 14:00 traficul va fi complet restricționat acolo. Nu ar trebui să fie o problemă, ţinând cont că deținătorii de bilete au gratuitate pentru transportul în comun, ceea ce înseamnă că le vor rămâne fonduri pentru monedele speciale de 50 de bani din alamă dedicate Europeanului. Emisiunea numismatică a BNR este valabilă deja de câteva zile./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 iunie