Agenda parlamentară

Realizator: Săptămâna parlamentară începe astăzi la Camera Deputaților cu dezbaterea moțiunii simple a PSD la adresa ministrului investițiilor și al proiectelor europene, Cristian Ghinea. Social-democrații îl critică pe ministrul Ghinea pentru modul în care au fost concepute proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență și felul în care România absoarbe fondurile europene. În același timp, la Senat membrii Comisiei juridice reiau discuțiile asupra proiectului de lege privind desființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție.
Reporter: Alina Stănuță: Astăzi, la Senat sunt așteptați reprezentanți ai Uniunii Naționale a Barourilor din România, dar și ai unor ONG-uri. Documentul se află la Senat de mai bine de două luni pentru dezbateri, iar forul este cameră decizională în acest caz. Obiectivul PNL este de a adoptat proiectul de lege până la finele actualei sesiuni parlamentare – spunea liderul liberal Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților – singura problemă fiind să se decidă toți partenerii din coaliție asupra unui punct de vedere comun.
Ludovic Orban: La nivelul coaliţiei am decis să susținem forma care a fost aprobată în Camera Deputaților. Sigur că mai continuă discuțiile pe tema asta. Din punctul de vedere al Partidului Național Liberal noi am spus că sprijinim şi forma adoptată de guvern, suntem de acord și cu forma care a fost decisă la Camera Deputaţilor, sunt de acord şi cu alte modificări de bun simţ. Singura problemă este ca să hotărască odată toți partenerii să susținem un punct de vedere.
Reporter: Pe de altă parte, la Camera Deputaților, în această după-amiază, are loc dezbaterea moțiunii simple a PSD prin care se solicită demisia ministrului investițiilor și al proiectelor europene, Cristian Ghinea.
Din opoziţie, social-democraţii îl acuză pe acesta de slaba absorbţie a banilor comunitari, dar şi de modul defectuos în care a întocmit PNRR.
Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte PSD: În vreme ce firmele prietene au alocate aceste sume de bani direct prin PNRR într-un mod total netransparent, românii au aflat că li s-a pregătit: creșterea vârstei de pensionare, creșterea contribuțiilor la asigurările sociale, creșterea taxelor, noi impozite. Pe scurt, ce știe să facă dreapta cel mai bine: austeritate!
Reporter: Votul asupra moțiuni simple se va da mâine la Camera Deputaților.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 iunie)