Israelul are un nou guvern

Guvernul de uniune naţională condus de Naftali Bennett, preşedintele partidului Yamina (Dreapta) a obţinut majoritatea necesară în Knesset (parlamentul izraelian), şi a fost investit în funcţie – transmite BBC. Astfel s-a încheiat guvernarea lui Benjamin Netanyahu, care a durat neîntrerupt timp de 12 ani. În Tel-Aviv duminică seara mii de oameni au sărbătorit în străzi.

Coaliţia anti-Netanyahu a obţinut victoria la limită. Legislativul izraelian are 120 de membri, dintre care 119 au fost prezenţi la şedinţă, iar 60 au votat pentru pentru noul guvern şi 59 împotrivă. Bennett imediat după vot a şi depus jurământul, astfel a devenit al 16-lea prim-ministru al statului. Conform înţelegerii dintre partidele coaliţiei, la jumătatea mandatului guvernului (din septembrie 2023) funcţia de prim-ministru va fi preluată de Yair Lapid, preşedintele partidului de centru-stânga Yes Atid (Există Viitor). Până atunci Lapid va fi ministru de externe.

În urma anunţării rezultatului votului Netanyahu a promis susţinătorilor şi adversarilor că „vom reveni”, după care s-a dus şi l-a felicitat pe Bennett. Netanyahu va rămâne liderul partidului de centru-dreapta, Likud. Preşedintele Statelor Unite Joe Biden l-a felicitat pe noul prim-ministru şi a transmis acestuia că aşteaptă munca comună.

Deputaţii ultraortodocşi (cei care au fost la guvernare până acum) au deranjat prin vociferări discursul lui Bennett şi au considerat ruşinos faptul că politicianul care a fost colaborator al lui Netanyahu, acum intră în guvernul care elimină pe fostul prim-ministru de la putere. În centrul oraşului Tel-Aviv, în piaţa Rabin s-au adunat mii de oameni care au sărbătorit victoria guvernului de uniune naţională.

După alegerile din martie Likud a obţinut cele mai multe mandate (30), însă Netanyahu treptat şi-a pierdut aliaţii, iar alăturarea lui Bennett de coaliţia centristă a pecetluit soarta lui. Imediat după alegeri au început negocierile dintre Yair Lapid şi Naftali Bennett pentru formarea unui guvern fără Netanyahu.

Bennett în 30 mai a anunţat într-un discurs televizat că se alătură coaliţiei anti-Netanyahu, care a coagulat partide de centru stânga şi centriste. Naftali Bennett a fost şeful de cabinet al lui Benjamin Netanyahu şi de trei ori ministru în cabinetele conduse de acesta, însă relaţia dintre cei doi s-a deteriorat, Bennett a părăsit Blocul Likud al premierului, creându-și propriul său partid, Yamina. Între Netanyahu şi Bennett se pare că divergenţele nu sunt de natură politice sau ideologice, ci personale. Bennett a fost martor la modul în care Netanyahu şi-a sacrificat rând pe rând aliaţii şi partenerii de coaliţie, pentru ca el să poată rămâne la putere.

Benjamin Netanyahu este politicianul care a îndeplinit cel mai mult timp funcţia de prim-ministru al Izraelului. A condus guvernul din 1996 până în 1999, iar din 2009 până în prezent. Actuala coaliţie guvernamentală este compusă din opt partide de centru stânga şi centru dreapta. Pentru prima dată în istorie din coaliţie guvernamentală face parte şi partidul Raam, reprezentant al minorităţii arabe. Acest partid va avea un viceprim-ministru.

Székely Ervin

RADOR – 14 iunie