Summitul G7 al grupului celor mai industrializate state din lume s-a încheiat

Realizator: Summitul G7 al grupului celor mai industrializate state din lume s-a încheiat duminică seara în sud-vestul Angliei. Liderii celor mai puternice economii ale lumii au luat decizii majore în combaterea pandemiei și a încălzirii globale. Aceştia i-au certu Rusiei să pună capăt activităților destabilizatoare și să respecte drepturile omului, și s-au pus de acord asupra unei abordări mai dure față de China.
Reporter: Aura Neag: În privința pandemiei, liderii din grupul celor mai prospere 7 economii ale lumii au reușit să își atingă ținta stabilită înaintea summitului.
Boris Johnson, premierul britanic: Sunt foarte bucuros să anunţ că în acest weekend liderii G7 s-au angajat să ofere peste un miliard de doze de vaccin anti-COVID, fie direct, fie prin COVAX pentru cele mai sărace țări din lume.
Reporter: Liderii G7 au mai căzut de acord asupra unor măsuri de combatere a încălzirii globale, în special în limitarea folosirii cărbunelui ca sursă de energie. Un alt subiect major pe agendă a fost impozitarea marilor companii multinaționale.
Joe Biden, preşedintele american: Crucial, G7 a căzut de acord să sprijine o taxă globală de minim 15%. Prea multe corporații funcționează din paradisuri fiscale.
Reporter: Brexit, deşi nu a fost pe agendă, a creat tensiuni vizibile între Marea Britanie și liderii Uniunii Europene prezenți la summit, cel mai vocal fiind președintele Franței, Emmanuel Macron. #HUN/pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 iunie)